Időben sikerült megakadályozni a Mátrai, a Villányi, az Egri és a Tokaji nevek elbitorlását Kínában

Sikeres lépett fel közösen a magyar bormegnevezések védelmében Kínában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa – tájékoztatta a HNT csütörtökön az MTI-t.

Ennek nyomán a Kínai Szabadalmi Hivatal törölte annak a kínai magánembernek védjegyoltalmát, amely négy magyar borvidék nevét kívánta a Kínai Népköztársaságban szóvédjegyként bejegyeztetni bor áruosztályba.

Egy a Tokaj, az Eger, a Mátra és a Villány oltalom alatt álló eredet-megjelölésekre benyújtott védjegy kérelmet 2011. augusztus 31-ei hatállyal törölte a kínai Szabadalmi Hivatal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa felszólalása alapján, a kínai kereskedelmi törvény 30. cikkére hivatkozva.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának sikeres fellépésével akadályozta meg azt, hogy a Mátrai, a Villányi, az Egri és a Tokaji termelők kiszoruljanak termékeikkel a világ egyik legdinamikusabban fejlődő borpiacáról.

A fellépés hiányában jóhiszeműen eljáró Kínai Szabadalmi Hivatal, amennyiben szóvédjegyként bejegyezte volna a kérelmezett neveket, úgy a kínai bejelentő bármilyen bort értékesíthetett volna a magyar borvidékek nevével Kínában. A Kínába valódi mátrai, egri, tokaji és villányi bort exportáló magyar borászokkal szemben pedig jogbitorlási eljárást indíthatott volna a kínai magánember.

A bejegyzési kérelem elutasításával a magyar bormegnevezések védelmét az EU és Kína közötti kereskedelmi egyezmények is garantálják a jövőben – közölte a HNT.

Comments Closed