A galambtej a fiókákat és a szülőket egyaránt erősíti

A galambok fiókáikat részben egy tápanyagdús, pépszerű anyaggal etetik, a galambtejjel: ausztrál kutatók első ízben vizsgálták meg tüzetesebben az összetételét, és számtalan immunerősítő anyagot találtak benne.

Mindét galambszülő néhány nappal a fiókák kikelése előtt kezdi el a tejtermelést. Annak szárazanyagtartalma korábbi vizsgálatok szerint mintegy hatvan százalékban fehérjéből, 32-36 százalékban zsírból, csekély hányada pedig szénhidrátból áll.

A tej a begy belső falán képződik, apró folyadékgolyók formájában, és alapvető a fiókák fejlődése szempontjából – írja a Meagan Gillespie, ausztrál CSIRO kutatóintézet biológusa által vezetett csapat a BMC Genomics című szaklapban a Der Spiegel német lap (www.spiegel.de) ismertetése szerint.

A kutatók négy “tejelő” és négy “nem tejelő” galamb genetikai aktivitását, fehérjéit és szöveteit hasonlították össze. A tejelő galambok sejtnövekedést serkentő, immunrendszerrel kapcsolatos és antioxidánsok termeléséért felelős génjei különösen aktívak voltak. Az úgynevezett IgA antitestet már korábban is felfedezték a galambtejben. A galambcsoportok összesen 1181 gén aktivitásában különböztek egymástól, ennek mintegy fele volt aktívabb a tejelő galamboknál. Ezen kívül a begy szövete különbözött jelentősen. További genetikai vizsgálatok utaltak arra, hogy a tej bizonyos zsírjai a májban termelődnek.

A most felfedezett anyagok Gillespie szerint egyrészt a fiókák immunrendszerét erősítik, másrészt védik a szülők begyét. Az eset érdekes példa ugyanannak a rendszernek az evolúciójára két különböző állatcsoportban. A galambtej ugyanis hasonló funkcióval bír, mint az emlősök teje, csak másképp képződik. A galambokon kívül eddig csak a flamingókról és a hím császárpingvinekről ismert, hogy begyükben egyfajta tejet állítanak elő.

Comments Closed