Szíria – Több mint ötezer emberrel végzett a rezsim?

Az ENSZ által becsültnek akár a duplája is lehet a szíriai demokráciapárti tüntetők elleni kegyetlen hatósági fellépés halálos áldozatainak a száma – tájékoztatott hétfőn a GlobalPost amerikai hírportál egy vezető szíriai jogvédő szervezet adataira hivatkozva.

Az Avaaz palesztinbarát civil szervezet az Insan nevű szíriai emberi jogi csoporttal közösen készített jelentésében arról számolt be, hogy a rezsimellenes megmozdulások márciusi kezdete óta – az ilyen esetekben előírt procedúrát követve, azaz három forrásból (közvetlen hozzátartozó és két másik, az illetővel kapcsolatban állt személy) ellenőrzött adatok szerint – 3004 emberrel végeztek a szíriai kormányerők. További 2356 személyről annyit tudni, hogy ez időszak alatt halt meg, de az esetükben még nincs alátámasztva három oldalról, hogy valóban a rezsim erőszakos leszámolása során vesztették életüket.

Ha utóbbi adatot is igazolják az említett kritériumok szerint, akkor a halálos áldozatokra vonatkozó, így kapott 5360-as adat messze meghaladja az ENSZ emberi jogi ügynökségének (UNHR) 2600 fős becslését, nem is beszélve a Bassár el-Aszad vezette rezsim által hivatalosan közölt – összesen 1400 elhunyt személyről szóló – statisztikáról.

A dokumentumból kiderül, hogy a szíriai kormányerők országszerte 127 településen kegyetlenkedtek a tüntetőkkel szemben. A jelentés ezenkívül kitér arra is, hogy március óta további 3 ezer embert eltűntként tartanak nyilván a közel-keleti országban.

Comments Closed