Külföldi sajtó Magyarországról – Gyurcsány mentelmi jogának megvonása

Magyarország is ama közép-kelet-európai államok közé tartozik, ahol a politikusok előszeretettel kiáltanak leszámolást, koncepciós eljárást, ha a nyomozó hatóság vagy az igazságszolgáltatás politikai érdekeikkel ellentétes döntéseket hoz – írja szerdai vezércikkében az erdélyi Krónika. A szerző, Rostás Szabolcs szerint a volt szocialista kormányfő is közvádlóvá lépett elő az Országgyűlés előtt elmondott beszédében, hazugsággal vádolva az ügyészséget.

A szerző emlékeztet más országok példáira. Romániában vádat emeltek Adrian Nastase volt kormányfő ellen, de hasonló lépés született Julija Timosenko volt ukrán, Ivo Sanader egykori horvát és Janez Jansa volt szlovén miniszterelnökkel szemben is. Geir Haarde korábbi izlandi kormányfőt a szigetország bankszektorának összeomlásában játszott szerepéért állították bíróság elé, Jacques Chirac volt francia államfő ellen ugyanakkor közpénzek elsikkasztása miatt folyik eljárás.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=55406

Mindkét vezető lengyel politikai napilap részletesen foglalkozik szerdai számában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogának megvonásával.

Jacek Pawlicki a baloldali liberális Gazeta Wyborczában hangsúlyozza: sok – köztük jobboldallal rokonszenvező – szakértő szerint is Gyurcsány az egyetlen komoly ellenfele a jelenlegi kormánynak. Csak az a probléma, hogy sok, Orbánt egyébként nem kedvelő magyar számára is kompromittálódott személyiség. A Fidesz azért kapott szinte abszolút hatalmat a magyar választóktól, mert szemükben a szocialisták nyolcéves kormányzása a korrupcióval és a botrányokkal fonódik össze.(…) 2008-ban Magyarország a  kommunizmus bukása óta legsúlyosabb gazdasági válságba került, amelyből a Fidesz csak lassan és nagy politikai árat fizetve tudja kihúzni. (http://www.gazeta.pl/0,0.html)

A konzervatív Rzeczpospolita újságírója, Katarzyna Zuchowicz kiemeli: Gyurcsány a Fidesz első számú ellensége. A kormánypárt minden lehető alkalommal azzal vádolja, hogy csődbe vitte az országot. Orbán Viktor a Rzeczpospolitának adott 2009-es interjúban figyelmeztetett, hogy senki sem tehet tönkre büntetlenül egy országot, az emberek reményeit, a fiatal nemzedék jövőjét.

Gyurcsány politikai üldözés áldozatának tekinti magát, és blogjában gazembernek nevezte Orbánt – írta a szerző. A magyarok azonban joggal nem hisznek neki – utalt a szerző az őszödi beszédre és azt követő eseményekre. Felmérések szerint 70 százalékuk egyetért Gyurcsány mentelmi jogának megvonásával – tette hozzá.(http://www.rp.pl/)

Kommentárokban és tudósításokban foglalkoztak a szerdai osztrák lapok a magyarországi belpolitikai eseményekkel.

Az “Orbán-rendszernek” friss levegőre van szüksége, máskülönben az a veszély fenyegeti, hogy végleg úrrá lesz rajta a “politikai autizmus” – írta vezércikkében a konzervatív Die Presse. Michael Laczynski emlékeztet arra, hogy a Fidesz a választópolgároktól nyert legitimitást. Ami a Fidesz-kormány teljesítményét illeti, az nem “mindenestül elátkozandó” – tette hozzá.

A kormányfő ugyanakkor a szerző szerint “nyugtalanítóan vonzódik az abszolutizmushoz”. Ez abban nyilvánul meg, hogy megpróbálja “visszafordítani az idő kerekét”. Példaként említi a Gyurcsány Ferenc elleni eljárást. Az “esztelenséggel határos” az a kísérlet – írta -, hogy az ugyancsak demokratikusan legitimált volt kormányfőt költségvetési politikája miatt megpróbálják a bíró elé citálni. Úgy tűnik, a választási győzelem annyira meggyőzte Orbán Viktort téziseinek igazáról, hogy nem keresi már a kapcsolatot a külvilággal. Azonban éppen a párbeszédre való készség biztosít friss levegőt, és megfelelő oxigénáramlást a hatalom központjaiban. Ha nem sikerül legalább néha elhagynia “ideológiai tükörtermét”, akkor majd a választásokon kapja kézhez a számlát – vélekedett a szerző.
(http://diepresse.com/home/meinung/kommentare/leitartikel/693016/Das-System-Orbn-braucht-frische-Luftzufuhr?direct=693015&_vl_backlink=/home/index.do&selChannel=573)
Foglalkozott a mentelmi jog felfüggesztésével a Der Standard című bécsi liberális lap is. Orbán Viktor katasztrófa-szcenáriókkal és bosszúretorikával akarja drasztikus takarékossági intézkedésekre ráhangolni az országot – állt az értékelő elemekkel vegyes cikk alcímében. Kathrin Lauer tudósító meglátása szerint a kormány a vártnál nagyobb költségvetési hiány miatt olyan reformokat tervez, amelyek “éles ellentmondásban állnak” ellenzékben folytatott retorikájával. Ezzel egy időben Polt Péter főügyész a gazdaságilag leszerepelt ellenzéki szocialisták “diszkreditálásán dolgozik” – írta.
(http://derstandard.at/1315006283560/Expremier-erwartet-Schauprozess)

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai számában Georg Paul Hefty kommentárban foglalkozott a témával.

Hefty rövid elemzésében Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc nem új rivalizálásáról írt. Emlékeztetett egy korábbi videófelvételre, amelyen a fiatal Orbán a fiatal szocialista politikusok közül egyedül Gyurcsányt nevezte tehetségesnek. A szerző úgy vélte, hogy ez a rivalizálás ma is befolyásolja Orbán Viktor politikáját.

Comments Closed