Mladic elfogása: A törvényszékre szállították a volt parancsnokot

A háborús bűnök ügyében ítélkező szerbiai törvényszék épületébe szállították csütörtök délután a reggel őrizetbe vett Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg háborús bűncselekményekkel vádolt egykori parancsnokát – jelentette az RTS szerb állami televízió és a B92 belgrádi rádió.

A honlapokon közölt beszámoló szerint Mladicot a belgrádi felső bíróság keretében működő törvényszék vizsgálóbírója hallgatja meg.

Mladicnak felolvassák a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratát.

Ezt követően a belgrádi felső bíróság dönt a vádlott hágai kiadatásáról. Mladicnak jogában áll fellebbezni a kiadatás ellen, az ügyben a végső szót a szerb igazságügyi miniszter mondja ki.

Bruno Vekaric, a törvényszék ügyészének helyettese korábban elmondta, hogy a kiadatási eljárás körülbelül egy hetet vehet igénybe.

Mladicot csütörtök reggel fogták el a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Lázárföld (Lazarevo) faluban, Nagybecskerek (Zrenjanin) mellett.

Rasim Ljajic, a hágai törvényszékkel való együttműködésért felelős szerbiai testület vezetője úgy nyilatkozott az RTS szerb állami televíziónak, hogy Mladicnál elfogásakor két pisztolyt találtak.

Milorad Veljovic, a szerb rendőrség igazgatója közölte, hogy a történtek miatt Belgrádban és más szerbiai városokban “jelentősen” megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, többek között a külföldi nagykövetségek, konzulátusok védelmét.

Eddig mindazonáltal nem érkezett hír incidensekről.

A Vecernje Novosti című szerb lap úgy értesült, hogy Mladic nem tanúsított ellenállást, s Milorad Komadic névre kiállított személyi igazolvánnyal igazolta magát az elfogására kiérkező hatósági embereknek. Mivel ez utóbbiak nem voltak biztosak abban, hogy valóban a legkeresettebb hágai vádlottat fogták el, DNS-mintát vettek tőle. Ezt a belgrádi klinikai központba küldték elemzésre, amelynek igazgatója nem is tudta, kinek az örökítőanyagát vizsgálja.

Azok, akik látták Mladicot, úgy írták le a lapnak a boszniai szerbek volt katonai vezetőjét, hogy nem sokban hasonlít a korábbi fényképekre. Rendkívül megöregedett, s furcsán tartotta egyik kezét, amely mintha élettelenül csüngött volna. Jellegzetes járása viszont megmaradt.

Mladicot helikopterrel a BIA titkosszolgálat bázisára vitték, ahol ujjlenyomatot vettek tőle, amely megegyezett a korábban ismert mintákkal. Röviddel később a DNS-vizsgálat is megerősítette, valóban Mladic az elfogott személy. Boris Tadic szerb elnök csak ezt követően, délután egy órakor jelentette be Mladic elfogását.

A Blic című szerb napilap viszont úgy értesült, hogy a Milorad Komadic álnéven élő Mladic azonnal elismerte valódi személyazonosságát.

A Blic arról is beszámolt, hogy Mladic nemrégiben agyvérzést szenvedett, egészségi állapota súlyos, s az agyvérzés miatt nem tudja mozgatni a karját. A lap forrása szerint Mladicnak vesepanaszai is vannak.

 

Obama elismerését fejezte ki Tadicnak

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön közleményben fejezte ki elismerését Boris Tadic szerb elnöknek és kormányának a Ratko Mladic a felkutatása és bíróság elé állítása érdekében tett erőfeszítései miatt és jelezte: Washington arra számít, hogy a volt tábornokot haladéktalanul Hágába szállítják.

Obama leszögezte, hogy  az Egyesült Államok Nürnberg óta erkölcsi kötelességnek, valamint a béke és a stabilitás kulcselemének tekinti a háborús és az emberiesség elleni bűncselemények, valamint a népirtás miatti felelősségre vonást.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Washington ismételten elkötelezi magát a balkáni megbékélési erőfeszítések mellett és mindent elkövet a jövőbeni atrocitások elkerülése érdekében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.