Szent István Könyvhét számos újdonsággal

Több mint harminc kiadó hétezer kötetéből, köztük 75 újdonságból válogathat a közönség a XIX. Szent István Könyvhéten, amelyet kedden nyitott meg Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Ferenciek terén.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, aki egyben a könyvhetet szervező Szent István Társulat fővédője, megnyitó beszédében a katolikus oktatásról is beszélt. Mint fogalmazott, egyebek mellett attól válik katolikussá az oktatás, hogy bemutatja az egyháznak a társadalom aktuális, morális problémáiról szóló tanítását, és ennek szellemében közelít meg bizonyos kérdéseket. Az is a katolikus oktatás része, hogy “igyekszünk tisztességgel elvégezni a munkát”, ami szintén “egy tanúságtétel” – hangsúlyozta.

Hozzátette: nagy reménységgel tekintenek a Szent István Társulatra, amely a második világháború előtt nagy tankönyvkiadó is volt. Ma nem lehet arra gondolni, hogy minden katolikus iskola számára ők adják ki a tankönyveket, de a különböző tárgyakhoz való “egyfajta katolikus kiegészítő” tananyagok kiadása nagy szolgálat lehetne – mutatott rá Erdő Péter.

Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke a könyvhét kínálatát bemutatva kiemelte a két idei Stephanus-díjas kötetét. Reinhard Marx német bíboros, aki A tőke című könyvével van jelen a könyvhéten és Hárs Ernő, akinek Odüsszeusz visszanéz címmel jelent meg új vers- és műfordítás-válogatása, a helyszínen vették át a teológia, illetve irodalom kategóriában kiosztott elismerést.

Sarbak Gábor elmondta, hogy a könyvhéten kapható XVI. Benedek pápa A názáreti Jézus című művének második kötete, amely a Megváltó jeruzsálemi bevonulásától a feltámadásáig tartó időszakot tárgyalja. Megemlítette a Riccardo Cascioli és Antonio Gaspari szerzőpáros tollából származó 2012 – Itt a világvége? című kötetet, valamint a Pio atya világa című könyv első részét, amely a szerzetes életének kevésbé ismert mozzanatairól tesz említést.

Rózsa Huba, a Szent István Társulat alelnöke elmondta: a szombatig tartó rendezvényen részt vesz mások mellett a Szent István Társulat, a Bencés Kiadó, a Szent Gellért Kiadó és Nyomda, az Új Ember Kiadó, a Harmat Kiadó, a Vigília Kiadó, a Márton Áron Kiadó, a Luther Kiadó és a Kálvin János Kiadó, továbbá Délvidékről és Erdélyből egy-egy kiadó.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.