Eurovíziós Dalfesztivál 2011: Wolf Kati a döntőben

Wolf Kati bejutott az 56. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekesnő Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Geszti Péter Szerelem, miért múlsz? (What About My Dreams) című dalát adta elő a düsseldorfi fesztivál kedden este megrendezett első elődöntőjében.

Wolf Kati a 15. fellépőként énekelte el a magyar versenyszámot az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében, amelyet az előzetes becslések szerint 120 millióan követtek figyelemmel a televíziós közvetítésnek köszönhetően nem csak Európában, de Új-Zélandon és Ausztráliában is. Az énekesnő a düsseldorfi Esprit Aréna ünneplő, táncoló közönsége előtt adta elő dalát magyar-angol kevert nyelven.

Az énekesnő három táncművésszel – Makár István, Szentirmai Zsolt és Kiss Ernő táncművésszel, valamint Jármai Edit és Ambrus Rita háttérénekessel lépett az aréna körlakú színpadára. A koreográfiát Papp Tímea táncművész tervezte az előadáshoz, aki két éve Moszkvában Ádok Zoltán versenydalának táncosaként szerepelt.

Wolf Kati hernyóselyem azúrkék fellépőruháját Napsugar von Bittera divattervező készítette. Az énekesnő vállait szabadon hagyó ruhaköltemény nyakát LED-lámpával megvilágított bross emelte ki. A táncosok ugyancsak világító, futurisztikus jelmezt kaptak.

A 35 esztendős énekesnő tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott: ő énekelte 1981-ben a Vuk című rajzfilm főcímdalát, édesapja, Wolf Péter szerzeményét. Tanulmányait a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében végezte. Tavaly egy televíziós tehetségkutató versenyből ismerhette meg nevét az ország.

A magyar versenyszámot belső válogatáson választotta ki a Magyar Televízió az európai dalversenyre. A dal angol fordítása Johnny K. Palmer nevéhez fűződik, aki dalszövegíróként már több magyar előadónak írt számot.

A második elődöntőre, amelyben ismét 19 ország dala mutatkozik be, május 12-én, csütörtökön kerül sor, a döntőt pedig 14-én, szombaton rendezik meg.

A 43 ország részvételével zajló dalfesztivál döntőjébe mindkét elődöntőből tíz ország dala kerül be, további öt ország: a rendező Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és a fesztiválra 14 év után visszatérő Olaszország biztos döntős.

A Magyar Televízió által élőben közvetített első elődöntőből a magyar dalon kívül a szerb, az orosz, a svájci, a grúz, a finn, az izlandi, a litván, az arzerbajdzsáni és a görög versenyszám jutott tovább. A műsor német házigazdái a pontszámok alapján kialakult sorrendet nem fedték fel, hogy az ne befolyásolja majd a döntőt.

A versenyszabályok szerint a fellépők a pontszámaik felét a zsűritől kapják, a másik felét pedig a nézők szavazatai alapján szerzik, de az egyes országok szavazói nem voksolhatnak a saját fellépőjükre. Idén a műsor kezdetétől lehetett szavazni telefonon vagy esemesben.

A legjobb magyar helyezést eddig 1994-ben Bayer Friderika érte el, aki negyedik lett, a magyar indulók közül utoljára 2007-ben Rúzsa Magdi jutott be a dalfesztivál döntőjébe kilencedikként. Tavaly nem volt magyar szereplője a versenynek.

A dalversenyt 1956-ban rendezték meg először, a fesztivál szervezője az európai közszolgálati televíziókat tömörítő EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége). Az évek során a győztesek közül később olyan világsztárok kerültek ki, mint az ABBA együttes, Cliff Richard, Ofra Haza vagy a svájci színekben induló kanadai Celine Dilon.

A fesztivált mindig az az ország rendezheti meg, amelynek dala előző évben győzött. Tavaly Oslóban a német Lena Satellite című száma bizonyult a legjobbnak. Az énekesnő – bár ez szokatlan a verseny történetében – idén ismét szerepel a Dalfesztiválon.

Wolf Kati

Wolf Kati zenész családban nőtt fel (édesapja Wolf Péter zeneszerző, ahol – hogyan is lehetett volna másképp – az élet mindig a zene körül forgott. Énekelt hát a copffos kislány, s vele együtt egy ország tudta kívülről miszerint “Fürge róka lábak, surranó kis árnyak, hipp-hopp, jön Vuk!”

Nagyobb lányként persze számos zenekar tagjaként folytatja zenei tevékenyégét. Tanulmányait a Zeneakadémián végzi, a Tanárképző Főiskolai karon szolfézs-karvezetés szakon diplomázik. A zenélés mellett akkoriban irodai munkákat végez, titkárnőként, asszisztensként, mikor kit keresnek. Aztán megszületnek a gyerekek, Kati pedig otthon marad velük. Még sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy igazán megmutassa tehetségét – immáron az egész országnak.

“Soha nem sürgetett semmi, hogy igazán lépjek. Mindig azt mondtam magamban, ráérek még, majd jövőre, jövőre… Hát, most jött el ez a bizonyos jövőre” – nyilatkozta az X-faktor tehetségválogatón.

Jött, látott és tarolt
Szépség, megejtő tehetség, magabiztos és fölényes énektudás – hogy csak néhány jelzőt említsünk azok közül, amelyekkel a tehetségkutató verseny zsűrije Kati fellépéseit jutalmazta. Éppen ezért döbbenet, amikor – nem sokkal a döntő előtt – egy párbaj során a zsűri nem mellette dönt. Megviseli a végeredmény, ám pontosan tudja, akárhogy is alakult, az ő útja már elindult.
Még pontosan két hónap kell hozzá, hogy stúdimunkái kellős közepén érje a hír: a Magyar Televízió belső válogatáson a Szerelem, miért múlsz? című Geszti-Rakonczai-Rácz nótával őt nevezték az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyzőjének.

A kedvencekről
Nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több minőségi zene, műsor legyen itthon, éledjen fel az élő zenélés, akár egy szál hangszerről van szó, akár big bandről; szerintem a közönség harap a jóra, csak adni kell nekik! A gagyi zenére nagyon pipa vagyok és ez nem stílusfüggő.

A gyerekeimre, a családomra vagyok a legbüszkébb!” – írja Kati saját honlapján.

Kedvenc előadói között Whitney Houstont, Barbra Streisandot, a Queent, Peter Ceterát, és Earth Wind and Firet említi. S hogy mit ír az éneklésről?

“Az énekléssel természetesen kifejezem magam. A gondolataimat, az indulataimat, az érzéseimet, a humoromat, a rossz napomat, a jó napomat, mindent, ami bennem van, én nem tudom elmesélni, leírni, lefesteni, elzongorázni, de elénekelni igen. Sok éve énekelek, és csak úgy tudom elképzelni a magam többi oldalát épen és egészségesen, hogy rendszeresen színpadra állok és kiénekelem magam; rengeteget kivesz belőlem, és mégis sokszorosan feltölt.” (Forrás: hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.