Jobbik: legyen ingyenes a fővárosi parkolás, ha a rendszer veszteséges

A Jobbik szerint ha a fővárosi tulajdonú Parking Kft. nem tudja nyereségesen üzemeltetni a parkolási rendszert, akkor inkább tegyék ingyenessé a parkolást Budapesten.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a párt budapesti elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy a jelenlegi adatok szerint közpénz-megtakarítást hozna a fővárosnak az ingyenes parkolás bevezetése. Elmondta, a kft. a közszolgáltatási szerződés alapján 2,5 milliárd forintot, továbbá egyéb, a Fővárosi Közgyűlés által megszavazott juttatások címén 1 milliárd forintot kap.

Staudt Gábor közölte, a cég üzleti tervében olyan “elborzasztó” tételek szerepelnek, mint például 45 millió forintos szakértői díj, vagy 30 millió forint irodaszerekre, irodabútorokra.

Elmondta azt is: a céghez delegált felügyelőbizottsági tagjuk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégnél 217 új parkolóautomata beszerzése 632 millióba kerül, miközben szakértőktől úgy tudják, egy automata ára másfél millió forint körül van. Jelezte: delegáltjuk nem szavazta meg a kft. üzleti tervét. Úgy látják – mondta -, minél nagyobb területet üzemeltet a Parking Kft., annál nagyobb veszteséget termel, ami szerinte abszurd folyamat és irány.

A parkolás máshol nyereséget termel, nem pedig veszteséget – tette hozzá -, példaként említve a VIII. kerületet, ahol 200 millió forint nyereséget hozott a saját rendszer. Staudt Gábor ezzel összefüggésben arról beszélt: a fővárosi költségvetési munkacsoport feladata egyebek mellett éppen az lenne, hogy felderítse visszaéléseket a közpénzekkel.

Arról beszélt, hogy a Jobbiknak alapvetően más irányú a közlekedési koncepciója. Mint mondta, a parkolási díjakat olyan sarcnak tartják, amelyből nem hogy pluszbevétel nem származik, hanem – a Parking Kft. példáját tekintve – még több költséget okoz az adófizetőknek.

“Ha ez így működik (..) akkor tegyék ingyenessé a parkolást, és élből 3,5 milliárd forintot megspóroltunk” – javasolta, hozzátéve: a Jobbik ezt a pénzt inkább P+R rendszerekre, a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítaná, és véleménye szerint a közpénz-megtakarítással nem lenne szükség pedagógus-álláshelyeket megszüntetésére sem.

Staudt Gábor a BKV körül korábban kirobbant bűnügyekre utalva úgy vélte: “a Parking Kft. lehet az új BKV-ja a fővárosnak”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.