A lánya szerint az elfogása után ölték meg bin Ladent

Az al-Arabíja arab hírtelevízió az egyik műsorában helyet adott annak a feltevésnek, hogy Oszama bin Laden terrorista vezért elfogták, és csak utána ölték meg az amerikai kommandósok.

A televízió szerint egy pakisztáni hírszerzési forrás “bin Laden lányát idézve azt mondta, hogy az al-Kaida vezetőjét nem a házában ölték meg, hanem letartóztatták, és később ölték meg”. A tévé a forrást közelebbről nem jelölte meg, amint a lány nevét sem. Leon Panetta amerikai hírszerzési főnök szerint bin Laden családjának életben maradt tagjai jelenleg pakisztáni őrizetben vannak. A CIA kérte, hogy további információgyűjtés céljából kihallgathassa őket, amire Iszlámábádban ígéretet tettek.

Az amerikai CBS televízió azt a bizalmas értesülést kapta kongresszusi körökből, hogy bin Ladennél 500 euró készpénzt és két telefonszámot találtak a ruhájába bevarrva. Erről állítólag Panetta tájékoztatta a törvényhozás vezetőit. A felfedezés a tévé szerint arra utal, hogy bin Laden felkészült arra, hogy bármely pillanatban elmeneküljön, ha az amerikaiak lecsapnak rá.

Arra a kérdésre válaszul, hogy miért őrizték olyan kevesen a terrorista vezért, Panetta azt a véleményét hangoztatta, hogy bin Laden azt hitte: a védelmét szolgáló hálózat van annyira erős, hogy ő elmenekülhessen, mielőtt a támadók behatolnak az épületbe.

A Reuters brit hírügynökség által megszerzett fényképeken három férfi véres holtteste látszik. A képeket pakisztáni hírszerzők készítették a helyszínen, mintegy egy órával az amerikai akció után. A halottak közül kettőn hagyományos pakisztáni öltözék, a harmadikon póló volt. Egyikük sem hasonlít bin Ladenre. A felvételeken fegyver nem látszik, de olyan közelségből készültek, hogy gyakran nem mutatják a kezeket, karokat. Más, később készült fényképeken látszik az akcióban tönkrement és ezért felrobbantott amerikai helikopter roncsa. A farokrész szokatlan, ami korábban nem ismert lopakodó képességre utalhat a brit hírügynökség szerint, amely meg van győződve róla, hogy a képek eredetiek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.