Vilmos herceg és Kate Middleton egybekeltek

Megnősült pénteken Vilmos brit trónörökös. II. Erzsébet királynő unokája a londoni Westminster-apátságban vette feleségül menyasszonyát, Catherine Middletont. Vilmost és Catherine-t – miután elmondták házassági fogadalmukat – Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán világegyház legfőbb vallási méltósága házastársakká nyilvánította.

A házasság megkötésének pillanatától Vilmos trónörökös – az uralkodó pénteken bejelentett döntése alapján – a Cambridge hercege, felesége, Katalin pedig a Cambridge hercegnője címet viseli. Katalin hercegnőt férjéhez hasonlóan megilleti a “Királyi fenség” megszólítás is.

A frigy megkötése és az egyházi énekek, valamint a brit himnusz elhangzása után Vilmos és Katalin az apátság Hitvalló Eduárd sírját is őrző kis mellékkápolnájában, a világ figyelmétől elzárva aláírta a házassági anyakönyvet.

Az Egyesült Királyság jövőbeni uralkodója – Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – polgári származású házastársat választott. A 29 esztendős Katalin hercegnő tisztes jómódban élő közrendi családban nőtt fel. Édesanyja, Carole a British Airways légi utaskísérője volt, Michael Middleton, a papa ugyanennél a légitársaságnál töltött be forgalomirányítói állást.

Az utóbbi években azonban a szülők igen sikeres családi vállalkozást visznek: cégük gyermekzsúrkellékek internetes forgalmazásával foglalkozik. Middletonékat a kisvállalkozás sikere mára milliomossá tette.

A királyi ház és a Middleton-család sorsa ugyanakkor nem a londoni koronázótemplomban pénteken megkötött friggyel fonódik össze első ízben.

Katalin hercegnő édesanyja, Carole Goldsmith apai ági felmenői ugyanis az észak-angliai Durham környékének szénbányáiban dolgoztak vájárként – és e bányák tulajdonosai akkoriban a Bowes-Lyon család, vagyis Erzsébet anyakirálynőnek, II. Erzsébet királynő néhai édesanyjának felmenői voltak.

Vilmos éppen tíz éve, 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege. Az eljegyzést és az esküvő dátumát azonban csak tavaly novemberben jelentették be hivatalosan.

A trónörökösi esküvő időpontja több szempontból is szimbolikus jelentőségű. Az idén lenne 50 éves az 1997-ben, autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő, és ugyancsak idén lesz Diana és Károly herceg 30. házassági évfordulója. Az esküvő emellett születésnapi ajándéknak is tekinthető a vőlegény nagyszülei számára. Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő a múlt héten töltötte be 85. életévét, az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg pedig hamarosan 90. születésnapját ünnepli.

A pénteki esküvői szertartásra 1900 vendég volt hivatalos, köztük négytucatnyi külföldi koronás fő, a brit királyi család tagjai, a brit politikai élet vezetői és a celebvilág legnagyobb sztárjai. Jelen volt mások mellett Sir Elton John, a nemzetközi pop-rock szupersztárja és partnere, David Furnish brit-kanadai filmproducer. Megjelent David Beckham, az angol labdarúgás nem kevésbé ismert világsztárja és felesége, Victoria, a Spice Girls lány-popbanda egykori énekesnője is, aki mára nemzetközileg elismert divattervezővé és Katalin hercegnő ruháinak jövőbeni főtervezőjévé lépett elő.

Katalin esküvői fátyollal és uszállyal ellátott, csipkével díszített, elefántcsont-fehér színekben játszó ruháját azonban nem ő, hanem Sarah Burton, az Alexander McQueen divatház vezető divattervezője készítette. Az esküvő pillanatáig mind a ruha kinézetét, mind a tervező kilétét szigorú titok övezte.

Vilmos és felesége az esküvői szertartás után az 1902-ben gyártott, négylovas, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtatott az apátságból a brit királyi család fő londoni rezidenciájához, a Buckingham-palotához, az udvari lovasság díszegységének kíséretében, az útvonal mentén felsorakozott százezrek üdvrivalgása közepette.

E hintó használatát az tette lehetővé, hogy a baljós előrejelzések ellenére végül is az esküvőig nem eredt el az eső Londonban, sőt időnként a nap is kisütött.

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg mindazonáltal zárt hintóban követte Vilmost és Katalint a palotához vezető, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.