Dr. Hatala József ny. rendőr altábornagy nyilatkozott lapunknak a hétvégi katasztrófahelyzetről

(Budaörs-Százhalombatta, 2013. március 20., Budaörsi Infó) A “Biztonságosan közlekedni egy életúton” Országjáró Közlekedésbiztonsági és Oktató Program megnyitóját Százhalombattán tartották meg március 19-én. Beszámolónkat a rendezvényről itt olvashatják!  A meghívott vendégek között szerepelt Schváb Zoltán közlekedésért felelős államtitkár, Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere, Kiss Csaba rendőr alezredes, Dr. Mihály István rendőr dandártábornok, valamint Dr. Hatala József ny. rendőr altábornagy. Az alkalmat megragadva megkérdeztük a volt országos rendőrkapitány véleményét a március 15-ei hétvégi hószakadás miatt az autópályákon bekövetkezett katasztrófahelyzetről is.

 

 

 

Dr. Hatala József nyugállományú rendőr altábornagynak elmondtuk, hogy Budaörsön az 1. Számú Általános Iskola és a nagyáruházak adtak szálláshelyet a bajba jutottaknak. A budaörsiek a helyi szervezetekkel együtt, szívvel és lélekkel vendégelték meg az itt éjszakázókat, csodás helytállásról és emberségről téve tanúbizonyságot. Az erről szóló képes beszámolónkat több mint százezren olvasták el hírportálunkon! Köszönő üzenetek százait olvashattuk erről a közösségi portálokon.

Dr. Hatala József elmondta, hogy “munkám során 30 éven keresztül foglalkoztam, és kellett foglalkoznom rendkívüli helyzetek kezelésével, ebbe beletartoztak a rendkívüli időjárás okozta gondok is, ez lehetett árvíz vagy éppenséggel téli hóesés vagy hófúvás.

Tetszik-nem tetszik, tudomásul kell venni, hogy akármennyire mindenhatónak képzeljük magunkat, a természet erőire egy szint után nem rendelkezünk ráhatással. Ezt nehezíthetik, bonyolíthatják az ezt figyelembe nem vevő emberek meggondolatlan cselekedetei. Én magam döntöttem úgy, hogy – mivel a meteorológia mondta – nem cserélem le a gépkocsiról a gumit, illetve mivel jelezték, hogy olyan időjárás lesz, úgy változtattam meg a programomat, hogy nem gondoltam azt, hogy én el fogok menni az ország másik részébe, pláne nem azon a területen, ahol előre jelezték. Nem gondoltam, hogy családom többi tagját is kiteszem ilyen veszélynek, ami után bekövetkezik a hófúvás, és járművek bent ragadnak, onnantól kezdve nagyon nehéz előre látni a dolgokat.

Logikus, hogy havat kotorni, hóekézni, marni csak az a mentő gépjármű tud, amelyik tud haladni. Ha hóba beragadt gépkocsik vannak, ott nem lehet gépjárművel, csak kézi erővel…, ami – mint tudjuk – hosszú és fáradságos munka, és meghosszabbítja a mentés idejét. Ilyenkor csak az összefogás, egymás segítése és az egymás iránti türelem, és az a bizodalom a hatóságok iránt segít, hogy tudják tenni a dolgukat.

Természetesen utólag mindig lehet mondani, hogy mit lehetett volna jobban csinálni, természetesen jól fűtött szobából , a tv-t nézve lehetett ötletet adni, hogy mínusz tíz fokban, 110 km-es szélnél mit kell még tenni. Ez egy nagyon “derék és tisztességes magatartás”, de úgy gondolom, hogy ennél sokkal értékesebb volt azon emberek nemes cselekedetei, akik teát vittek, takarót vittek, befogadtak embereket… Látnunk kell, hogy még egyelőre nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a természet erőit legyőzzük, különösen akkor nem, ha jelentős számú embertársunk fegyelmezetlen és meggondolatlan.”

Mi a tanulsága ennek az esetnek? “Az, hogy változatlanul sulykolni kell az embereknek, hogy ne legyenek felelőtlenek; és egy nagy tanulság van: az, hogy az emberi tenni akarás és az emberi összefogás hihetetlen erőket képes megmozdítani, és talán az együttműködésünket erre kellene építeni.”

Mennyire igaz az, hogy az emberek, akik az úton rekedtek nem kaptak elegendő információt arról, hogy mit kellene tenniük? “Ne haragudjon, nem tudok olyan adót és nem tudok olyan híradást, ami Magyarországon van, ami nem – mondanám azt – üvöltötte és hangsúlyozta és rágta az emberek fülébe, hogy ítéletidő lesz egy meghatározott sávban, kezit csókolom, mi kellett volna még? “

Arra a konkrét időre gondolok, és azokra az emberekre, akik kint rekedtek az autópályán. Tehát ott voltak információ nélkül, ezt Ön is így gondolja? “Nem. Ugyanúgy működtek a rádiók, manapság minden kocsiban van rádió, majdnem. Egy gépkocsiban az utasok között helyből minimum egy mobiltelefont tetszik találni, de ha nem ötöt. Semmi egyéb, csak meg kell nézni a meteorológiai jelentést… .”

Tehát akkor összességében elégedettek lehetünk azzal a fellépéssel, amit a hatóság, a rendőrség, tűzoltóság és vöröskereszt végzett. “… Felteszem a kérdést: valaki ottmaradt az utakon?”Nem…  – “Akkor? Örömmel konstatáltuk, hogy ezt a helyzetet is összefogással a hatóságok és az emberek sikeresen megoldották.”

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.