Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Tojáskrém
- Budaörsi INFÓ
- 2022 május 01.
(Budaörs, 2022. május 1. – Budaörsi Infó) A tojáskrém szerintem az a szuper finom krém, amit addig nem lehet abbahagyni, amíg van a tálban. Elkészítése roppant egyszerű és gyors. Egy családi vagy baráti összejövetel alkalmával is pikk-pakk össze lehet dobni és pirítóssal együtt remek parti fogás.
Hozzávalók:
• 8 db tojás
• 5 dkg puha vaj
• ½ pici fej vöröshagyma
• 2 vékony szál újhagyma
• 1 evőkanál mustár
• 3 evőkanál majonéz
• 1 evőkanál olívaolaj
• friss zöldfűszerek: ½ csokor petrezselyem, metélőhagyma
• fűszerek: só, ¼ teáskanál őrölt kömény, reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A tojásokat 8-10 perc alatt keményre főzőm, lehűtöm, megpucolom és egy tálba teszem.
Hozzáadom a felaprított vöröshagymát és újhagymát, a majonézt, a mustárt és a vajat illetve az őrölt fűszereket. Én nem a szokásos só-bors fűszerezést használom, hanem kevés köményt, szerecsendiót és borsikafüvet is teszek bele.
Szeretem, ahogy a fűszerekkel megváltozik az ételek ízvilága és karaktere. Vannak, akik reszelik vagy villával összetörik a tojást, én az összes hozzávalót (kivéve a petrezselymet és a metélőhagymát) egy műanyag tálba teszem és kézi botmixerrel pillanatok alatt összekeverem.
Nem sokáig csinálom, mert úgy szeretjük, hogy vannak benne picit darabos részek is. A végén beleteszem az apróra vágott petrezselymet és metélőhagymát. A metélőhagyma persze elhagyható, de azzal igazán isteni finom. Az elkészítés során a mennyiségeken nyugodtan és ízlés szerint lehet változtatni, több-kevesebb vaj, majonéz vagy mustár, illetve fűszerek.
A tojás egy nagyon barátságos alapanyag, jól viseli a különböző ízesítéseket is. A többszöri kóstolgatás után hipp-hopp elkészült a tojáskrém, amit azonnal lehet fogyasztani, de én jobban szeretem előtte betenni a hűtőbe legalább egy fél órára mert úgy tudnak az ízek igazán összeérni.
Jó étvágyat hozzá!
Géczy-Gaál Szilvia
(Budaörsi Infó)
facebook:
0 Komment