Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Június 30-ig lehet nevezni a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjra.

 

 

A díjra minden olyan magyar nyelvű prózakötet nevezhető, amely 2023. július 1. és 2024. június 30. között jelent meg, és került kereskedelmi forgalomba. Feltétel még, hogy az adott mű a szerző első prózakötete legyen, tehát ha korábban más műnemben publikált, az nem kizáró ok – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A nyertes a díjjal 1 millió forintot, valamint kiemelkedő mértékű kereskedelmi- és média támogatást is kap, hiszen a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója 15 millió forint értékben járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez.

A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon, továbbá próbafordítást és publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon (www.konyvesmagazin.hu) egy éves tárcasorozat formájában.

A legjobb tíz szerző közül különdíjast is választ a zsűri a Margó-díj támogatójával, az Erstével közösen. A Margó x Erste #higgymagadban különdíj félmillió forinttal jutalmazza a legjobb tíz első prózakötetes szerző közül azt, aki témaválasztásával vagy saját írói útjával leginkább inspirálja olvasóit arra, hogy merjék megvalósítani álmaikat. Az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat 2023-ban Szűcs Ádám nyerte.

A nevezéseket 2024. június 30. éjfélig várják, a legjobb tíz kötetet szeptemberig választja ki a Könyves Magazin szerkesztősége, a döntősök közül pedig a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri dönt a győztesről. A Margó-díjat 2024. októberében, az Őszi Margó megnyitójával egybekötött ünnepélyes díjátadón adják át a Nemzeti Táncszínházban, a Millenárison.

A Margó Irodalmi Fesztivál tizedik alkalommal keresi a legjobb első prózakötetes szerzőket. A 2015-ben indított Margó-díj célja bemutatni a tehetséges pályakezdő írókat és műveiket annak érdekében, hogy minél több olvasóhoz eljussanak. Az elmúlt kilenc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, Vonnák Diána, tavaly pedig Visky András kapta meg az elismerést.

A nevezéssel kapcsolatos részletek a Margó weboldalán olvashatók.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.