Piramisjátékkal több mint százmillió eurót csaltak el

Több európai ország közreműködésével hat embert állítottak elő, akik piramisjáték szervezése során, több mint ezer sértett megkárosításával legkevesebb 113 millió eurót (mintegy 45,2 milliárd forint) csaltak el Európa-szerte – tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust.

 

 

A hágai közlemény szerint a szervezett bűnözői csoport tagjai befektetési lehetőséget kínáltak kriptovaluta váltására és bányászatára alkalmas számítógépek lízingelésére, valamint internetes felhőszolgáltatások szervertárhelyének bérlésére. A gyanúsítottak 70 százalékos hozamot ígértek azoknak, akik csatlakoznak a rendszerhez.

Mivel az ígért befektetési program, valamint a berendezések és felhőszolgáltatás nem létezett, a gyanúsítottak piramisjátékot hoztak létre, ahol a korábbi befektetők bevételének nagy része az újonnan beszervezett befektetőktől származott. Az összegyűlt összeget nem az ígért beruházásokra, hanem főként a gyanúsítottak megélhetési költségeire fordították. A program során a gyanúsítottak több ezer szerződést kötöttek, amelyek bevétele elérte a 113 millió eurót.

Németország, Svájc, Ausztria, Csehország, Litvánia és Liechtenstein illetékes hatóságai a június 11-én tartott akciónapon, több mint 280 rendőr bevonásával 29 házkutatást tartottak, melyek során bizonyítékokat foglaltak le és bankszámlákat fagyasztottak be – tájékoztatott az Eurojust.

Az Európai Unió szintén hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol arról tájékoztatott szerdán, hogy az olasz hatóságok bankjegynyomdát számoltak fel a dél-olaszországi Leccében, egy pénzhamisítót előállítottak.

A június 10-én tartott akció alkalmával 100 ezer euró (mintegy 40 millió forint) értékű hamis bankjegyet és több mint 10 ezer (mintegy 4 millió forint) euró értékben kriptovalutát foglaltak le. Az akciót nagy mennyiségű hamis bankjegy vásárlóinak letartóztatása előzte meg Olaszországban és Franciaországban – tájékoztattak.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.