A korai csonthéjasokat veszélyezteti a március első hetében érkező lehűlés és fagy

A tél végén sorra dőltek meg a melegrekordok, a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de március második hetében előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat – írta a HungaroMet Zrt agrometeorológiai elemzésében.

 

 

Az elemzés szerint a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 5-8 Celsius-fokkal magasabban alakult, fagy gyakorlatilag nem volt február utolsó hetében, csak a fagyzugokban. Február átlaghőmérséklete is szokatlanul magas volt, mintegy 5-8 fokkal haladta meg a szokásos értéket.

A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, de a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A felszín közeli réteg azonban az északi területek kivételével sokat veszített nedvességtartalmából, a belvízfoltok kiterjedése ennek ellenére csak lassan csökken az Alföldön.

A nem belvizes területeken az őszi vetések már tavaszi fejlődésnek indultak az enyhe időben. A gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak.

A kajszi a virágzás fázisában mínusz 2, mínusz 3 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig március elején még nagyon korán van ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy ne legyen – írták, megjegyezve, 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban. Megpattant a rügy a körtéken és birseken is.

Az előrejelzés szerint március második hetében azonban várhatóan északkeletire fordul az áramlás, ami markáns lehűlést jelent és megjelennek újra az éjszakai fagyok.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.