Ha köd, akkor vegye le a lábát a gázpedálról!

Sajnos halálos áldozatot is követelt azon balesetek egyike, amelyek február 25-én reggel történtek az M7-es autópályán, Velence térségében. Egymáshoz közeli helyszíneken, mintegy negyven jármű ütközött össze a sűrű köd okozta rossz látási viszonyok miatt.

 

Az évnek ebben az időszakában, különösen kora reggel nagyon gyakoriak a ködös útszakaszok, ami jelentősen nehezíti a közlekedést és az átlagosnál sokkal nagyobb körültekintést igényel a járművezetőktől!

Különösen lakott területen kívüli útszakaszokon lehet ez veszélyes, ahol nincs közvilágítás és a vezető nem tudhatja milyen akadályok, veszélyforrások bukkanhatnak fel váratlanul az úton.

A ködös időszakokban általában többszörösére nő a balesetveszély.

Fogadja meg a baleset-megelőzési tanácsokat!

 

Csökkentse járműve sebességét!

Tartson nagyobb követési távolságot! Legalább akkora követési távolságot tartson, amennyivel a jármű halad (Pl. 50 km/h esetén legalább 50 méter)! Ha gyorsabban halad, akkor ennél is nagyobb követési távolságra lesz szüksége!

Tartózkodjon az előzéstől!

Tartson gyakrabban pihenőt, hiszen ködös időben nagyobb koncentrációt igényel a vezetés!

Használjon ködfényszórót, vagy ha nincs, akkor kapcsolja be a tompított fényszórót! A távolsági fényszóró használatát viszont kifejezetten kerülje!

A gépjármű fényszóróját, irányjelzőjét és a szélvédőt is tartsa tisztán!

Ne feledkezzen el arról, hogy ilyen időben a gyalogosokat, kerékpárosokat is sokkal nehezebb észrevenni!

Indulás előtt tájékozódjon az időjárási és útviszonyokról!

 

…hogy mindenki hazaérjen!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.