A biztonságos internet illúzió, de lehet növelni a biztonságot

A biztonságos internet fogalmi ellentmondás, illúzió, de lépésről lépésre növelni lehet a biztonságát, a gyerekeknek pedig meg kell mutatni, mi mindenre jó – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke kedden Budapesten, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Együtt egy jobb internetért! című rendezvényén.

 

 

Koltay András hangsúlyozta: a gyerekek azt gondolják, mindent tudnak az internetről, de valójában csak egy nagyon szűk szegmensét használják. Nem érdeklik őket a veszélyek, sőt kifejezetten keresik azokat, ezért meg kell mutatni nekik az internet mindkét oldalát: azt, ami hasznos, és azt, hogy súlyos károkat is okozhat – fűzte hozzá az NMHH elnöke a 21. Biztonságos Internet Nap/Safer Internet Day rendezvényén.

Kijelentette, a hatóság dolga azért nehéz, mert a gyermekek online védelmének leghatékonyabb módja nem jogszabályi tilalmakban keresendő. A médiaszabályozás részei a korhatárkarikák és időbeli korlátozások, ami húsz éve innovatív ötlet volt, de önmagában már nem elég a gyermekek megvédésére, hiszen csupán tájékoztatás, és a család dolga, hogy “levonja a megfelelő következtetéseket” – magyarázta Koltay András.

Rámutatott: a felelős szülői magatartást nem tudja kikényszeríteni a hatóság, a gyerekek pedig ma már elsősorban az interneten fogyasztanak tartalmakat.

A 2018-as uniós szabály a videómegosztó portálokat szabályozta, ám ezek csak “jószándékú elvárások”, ráadásul a nagy videómegosztók nem Magyarországon bejegyzettek, így nem a magyar hatóságok hatáskörében vannak – folytatta az NMHH elnöke. Közölte, internetszabályozás mint olyan nem létezik, ahány szolgáltatás, annyi szabályozás; az uniós szabályok érvényesülnek Magyarországon is, azonban a Youtube és a Meta működéséért az ír társhatóság a felelős, a magyar hatóság hatásköre korlátozott.

Koltay András beszélt az NMHH internet hotline szolgáltatásáról – amely egy forródrót, amin bejelentéseket lehet tenni -, a tíz évvel ezelőtt létrehozott gyermekvédelmi kerekasztalról és a három helyszínen működő Bűvösvölgy központról, amellyel kapcsolatban megemlítette, hogy a következő években “erőteljes ráncfelvarrást” terveznek.

Kitért továbbá a Mobil a családom országjáró programra, ahol színházi jelenetekben mutatják be az olyan családok életét, ahol mindenki a mobilját nyomkodja, és tippeket adnak a családi élet kiüresedésének meggátolására. A netcoach-programot idén indítják el az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával együttműködve, a képzés elsősorban a médiát oktató középiskolai tanároknak szól – folytatta a felsorolást Koltay András.

Szólt az NMHH idén tavasszal induló partneriskolai programjáról, amely a középiskolák médiatudatosság-oktatását támogatja, valamint megjegyezte, hogy a hatóság Médiatudományi Intézete elemzéseket végez ebben a témában is, tavaly például a deep fake-ről szóló kötetet jelentettek meg. Hangsúlyozta, hogy együttműködnek szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, egyetemekkel.

Edvi Péter, a Magyarország Safer Internet Centereként is működő Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) alapító elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy manapság az internet meghatározza és megkönnyíti az emberek életét, “de vannak piros lámpák, amiken nem szabad átmennünk”.

A Telekom székházban rendezett biztonságos internet nap keretében a gyermekek játékos módon tanulhatják meg, mi az, amire vigyázni kell – tette hozzá.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.