Sütés-főzés kreatívan – Sajtos, spenótos karácsonyfa
- Budaörsi INFÓ
- 2023 december 23.
(Budaörs, 2023. december 23. – Budaörsi Infó) Ha valami igazán lenyűgözően látványos, de egyszerűen és gyorsan elkészíthető finomságot szeretnél villantani az ünnepi asztalra, akkor ezt a receptet szívesen ajánlom.
Egy kis formázás és tekergetés és máris kész a karácsonyfa formájú sós finomság.
Hálás recept, mert kis fantáziával könnyen átvariálható, és paradicsomos karácsonyfánk is lehet vagy akár sonkás sajtos.
Hozzávalók:
• 2 csomag leveles tészta
• 25 dkg fagyasztott spenót
• 1 evőkanál tejföl
• 15 dkg reszelt Cheddar sajt
• 1 db tojás
• 1 evőkanál olívaolaj
• fűszerek: só, szerecsendió, rózsabors, bazsalikom
Elkészítés:
A fagyasztott darabos spenótot kis lángon felolvasztom egy lábosban kevéske vízzel és olívaolajjal. Hozzáteszem a fűszereket, sózom és kb. 5 percig főzöm, majd botmixerrel összeturmixolom.
Picit hagyom hűlni – addig lereszelem a zamatos cheddar sajtot – amit aztán 1 nagy evőkanál tejföllel belekeverek a spenótban. Sózom, és ha kell még fűszerezem, hogy egy isteni finom sajtos spenótos krémem legyen.
A leveles tésztát kihajtogatom, egymásra rakom a két lapot és fenyőfa alakúra vágom. Levágom átlósan a két szélét, és egy kis törzset is készítek neki az alján.
Az alsó felét sütőpapírra helyezem (vagy sütő szilikonra, mert később már nem tudom majd emelgetni és csúsztatni sem) megkenem a spenótkrémmel, rárakom a másik tésztalapot, és oldalt bevagdosom úgy, hogy a középső részen maradjon egy törzs kb. 2 cm-es szélességű sávban.
Most kezdődik a legizgalmasabb és a szuper látványos rész: amikor a bevágott csíkokat szépen megcsavarom és kialakul a csodás spenótos karácsonyfa. Végül lekenem tojássárgával, elsőre a törzset aztán az ágakat, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm. A végén a levágott tészta darabok sem vésznek el, azokat is megtöltöm a krémmel, csíkokra vágom és felcsavarom, mert ezekből is remek kis falatkák lesznek.
Szép adventi időszakot és boldog karácsonyt kívánok finom falatokkal teli ünnepi asztallal!
Géczy-Gaál Szilvia
(Budaörsi Infó)
facebook:
0 Komment