Budaörsi segítő csapat járt Ukrajnában – Úgy tudunk megküzdeni a háború gondolatával, ha segítünk

(Budaörs, 2023. december 22. – Budaörsi Infó) 2023. december 21-én a Medspot orvoscsoport, a Budaörsi Tanoda Nyitott Kórusa, és a Romano Glaszo együttes Ukrajnába utazott, hogy segélyszállítmányt juttasson el a Kelet-Ukrajnából a háború elől menekülők számára. 

 

 

A csapat a segély mellett karácsonyi ajándékokkal, és egy koncerttel lepte meg a gyerekeket.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is csatlakozott a csapathoz mint a Budaörsi Nyitott Kórus tagja.

A Budaörsi Tanodától indult a Romano Glaszo zenekar és a Nyitott Kórus 5:45-kor, hogy 15 órakor egy ünnepi műsorral tudják meglepni a gyerekeket.

A polgármester a Budaörsi Infónak elmondta, hogy lassan két éve tart a háború, és a háború kezdete óta egy orvos csapat, a Medspot Alapítvány, akikhez barátilag is kötődik, és tiszteli a munkájukat, rendszeresen jár Ukrajnába.

„Először Beregsurányban, a határ magyarországi oldalán segítettek a menekülőknek, és miután Ukrajnán belül is rengeteg olyan ember van, akiknek az otthonát a keleti országrészben elpusztították, ezért úgy döntöttek, hogy Ungváron is segítenek.

Amikor tudomást szereztem erről a tevékenységről, akkor elkezdtük őket is támogatni. Mivel sokan segítették a munkájukat, ezért van már saját mentőautójuk is.”

 

 

2023_ungvar (2)

 

A budaörsi delegációt Ungváron a járási ukrán vezető, és két település polgármestere köszöntötte.

Koszorút helyeztek el a háborúban meghalt férfiak sírjánál. 

 

 

2023_ungvar (3)

 

2023_ungvar (4)

 

2023_ungvar (5)

 

2023_ungvar (1)

 

„Ukrajnában pontosan értik, és tudják, hogy van egy olyan Magyarország, ami szolidáris velük és ezt nagyon értékelik.

Tudják, hogy nagyon szomorú hírek jönnek Magyarországgal kapcsolatban, amikor Ukrajnáról van szó, de azt a szolidaritást, amit sok civil szervezet, és magánember nyújt, azt pont ezért nagyon tudják értékelni.” – jegyezte meg a budaörsi polgármester.

 

Ungvár távol van a háborús eseményektől, viszont itt is több mint 150 áldozat van, akik a háborúban veszítették az életüket. Több mint 20 eltűnt személyről meséltek, és nap mint nap nő azoknak a száma, akik meghalnak.

A koszorúzás után az orvoscsoport, és az Budaörsi Tanoda csapata a menekültszállóra ment, hogy átadják az ajándékokat és megmutassák, hogy milyen dalokkal készültek. A repertoárban nem csak magyar és cigány, de ukrán dalok is voltak.

 

 

ungvar2023dec (4)

 

„Nagyon nehéz azt eltalálni, hogy mit tud egy magánember, vagy egy önkormányzat Magyarországon tenni, különösen egy olyan országban, ahol a hivatalos politika nagyon szomorú Ukrajnával kapcsolatban, ahol nem evidencia az, hogy a megtámadottat támogatni kell, méghozzá minden lehetséges eszközzel.

Azt egyértelműen mondták, hogy azt nagyon szeretnék, ha legközelebb Magyarországon találkozhatnánk, mert az azt jelentené, hogy vége a háborúnak. Reményeik szerint úgy van vége a háborúnak, hogy Ukrajna megőrzi az önállóságát a függetlenségét és a területeit.

A Medspot Alapítvány orvosi és lelki segítséget biztosít számukra, rendszeresen jönnek. Most névre szóló ajándékot kaptak a gyerekek. 

 

 

ungvar2023dec (10)

 

ungvar2023dec (12)

 

Szerettek volna karácsonyi műsort is, ezért kerestem meg a Budaörsi Tanoda vezetőjét Lakatos Gyurit, ő elsőre igent mondtak, és így eljött a Romano Glaszo együttes és a Budaörsi Nyitott kórus is.

Én is beálltam ebbe a kórusba, nem tudom szétválasztani a két dolgot, most inkább mint magánember voltam itt. Nagyon megható volt számomra.

Nagyon fájt a szívem, jó érzés volt itt lenni velük a menekültszálláson, de közben nagyon szomorú is voltam, mert eszembe jutott az a dal, hogy hol vannak a katonák…

szóval…

az ő apukáik vagy ott vannak, ahol megkoszorúztuk az áldozatok sírjait, vagy a harcmezőn.”

 

 

ungvar2023dec (5)

 

ungvar2023dec (6)

 

Dr. Spányik András, az orvosmisszió vezetője, a Medspot Alapítvány alapítója a Budaörsi Infónak elmondta, hogy Ukrajnába több mint egy éve járnak, havonta egyszer-kétszer. Adományokat hoznak, illetve orvosi és pszichológiai munkát végeznek.

 

 

ungvar2023dec (9)

 

„Mi a háború első néhány napjában kezdtünk el dolgozni önkéntesként. Akkor egy olyan csapat jött létre, ami most is összetart, másrészt annyira megérintett minket a háború elől menekülők bánata, traumája, hogy nem tudtunk többször nem jönni.

Van egy hivatástudat is bennünk. Minket is, mint mindenkit megvisel, hogy háború van a szomszédban, hogy emberek halnak meg napjainkban, erre senki nem gondolt.

Magunk is megküzdeni ezzel úgy tudunk, hogyha segítünk. Mindig várjuk, hogy mikor tudunk jönni és mindig gondolunk azokra a menekültekre, akik itt vannak.”

 

 

ungvar2023dec (11)

 

ungvar2023dec (1)

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.