Közeleg az óraátállítás: korábban lesz sötét

(Budaörs, 2023. október 25.) Október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. A 24.hu készített rövid áttekintőt a témában.

 

 

Az óra uralma előtti időkben az ember életritmusát a Nap járása szabályozta, először a XVIII. században merült fel, hogy a mért időt igazítsák a nappal és az éjszaka periodikájához. A cél akkoriban még a gyertyákon való spórolás lett volna, de az ötlet csak az első világháború idején jutott el a gyakorlati megvalósulásig.

Akkor már jelentős energiát lehetett megspórolni, így egyre több hadviselő ország vezette be a nyári időszámítást (a most télinek nevezett időszámítás a régi, „valós” idő).

A béke évei alatt feledésbe merült, majd az újabb háború megint felszínre hozta a kérdést, a XX. század közepétől pedig a világ legtöbb országa állandóvá tette a téli és nyári időszámítás váltogatását. Ennek jegyében március utolsó vasárnapján hajnali kettőről háromra, azaz előre tekerjük az órák mutatóit, október utolsó vasárnapján pedig fordítva.

Vagyis idén október 29-én, vasárnap hajnali háromról kettőre állítjuk az órákat, azaz eggyel „vissza”.

Indul tehát a téli időszámítás, a változás szembetűnő lesz. Míg jövő szombaton még 7:20-kor kel a Nap, addig vasárnap már 6:21-kor, és a napnyugta is egy órával korábbra kerül, 17:34-ről 16:33-ra. Ez utóbbi a „legfájdalmasabb”, hiszen nagyon korán ránk köszönt a sötétség, és az időpont napról napra még közelebb csúszik a december 22-ei téli napfordulóig, amikor már 16 óra előtt búcsúzunk a csillagunktól.

Az évi kétszeri átállás megterheli az emberi szervezetet, és már gazdasági haszna sincs, illetve mindenki gyűlöli, ezért az EU 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről. Csakhogy a tagállamoknak egyezségre kellene jutniuk, melyik időszámításnál szeretnének maradni, ami ezidáig nem sikerült. Előrelépés egyelőre nem is látszik, ezért még egy darabig biztosan minden marad a régiben.

 

(Forrás: 24.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.