Drakula gróf valóban vért könnyezett

III. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad elemzett levelei arra utalnak, hogy véres könnyeket hullatott.

 

 

Egy vegyészkutatókból álló csapat által vezetett úttörő tanulmány új fényt derített azokra a rejtélyes egészségügyi állapotokra, amelyek Vlad Tepest, a híres 15. századi havasalföldi uralkodót, a Drakula legendás alakjának ihletőjét sújtották.

A Cataniai Egyetem, a SpringStyle Tech Design Ltd, a Román Nemzeti Levéltár és a Politecnico di Milano kutatói nemrégiben Vlad Drăculea levelezésében mélyedtek el, és azóta érdekes bizonyítékokat tártak fel, amelyek a történelmi személyiség által elszenvedett számos betegségre utalnak.

A csapat tanulmányában aprólékosan megvizsgálták Vlad Drăculea három levelét, különös tekintettel az írás során hátrahagyott kémiai maradványokra. A kutatók egy innovatív, etilén-vinil-acetátot alkalmazó technika segítségével károsodás nélkül vonták ki az anyagot a papírból. Az ezt követő tömegspektrometriás elemzés rengeteg információt tárt fel a herceg lehetséges egészségügyi problémáiról.

A legmegdöbbentőbb eredmények között szerepel annak a jele, hogy Vlad Tepes egy ritka genetikai rendellenességben, az úgynevezett ciliopátiában szenvedhetett, amely a sejtműködést és a szervek egészségét veszélyeztetheti. Emellett gyulladásos betegségre utaló jeleket is találtak, ami a légutak és a bőr lehetséges megbetegedéseire utalnak.

Talán a legmegragadóbb felfedezés az, hogy hemolakriában szenvedett, ez egy olyan ritka betegség, amelyben a vér keveredik a könnycsatornákban lévő folyadékkal, ami vérrel színezett könnyek megjelenéséhez vezet. A megdöbbentő részlet új perspektívát nyújthat a herceg viselkedéséről és élményeiről szóló történelmi beszámolókhoz képest.

Vlad Drăculea, aki Havasalföld brutális védelméről és ellenségeinek hátborzongató felnyársalásáról ismert, régóta lenyűgözi a történészeket és a hátborzongató dolgok kedvelőit. A fejedelem, aki sokak szívébe rettegést szított, ma már nemcsak kegyetlensége miatt maradhat emlékezetes, hanem az őt ért esetleges fizikai megpróbáltatások miatt is.

A tanulmány eredményeit az Analytical Chemistry folyóiratban tették közzé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.