PTE: a nagy melegben fontos a sópótlás

Hőség idején a fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel jár, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

 

 

A baranyai felsőoktatási intézmény azt írta: az elmúlt időszakban több beteg került életveszélyes állapotban a pécsi klinikára alacsony nátriumszint miatt.

A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk – idézték a közleményben Wittmann Istvánt, a PTE Klinikai Központ Nephrológiai, Diabetológiai Centrumának vezetőjét, aki kifejtette: általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki.

 

Megelőzésként a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket nyaranta – mutatott rá a szakember.

 

Wittmann István felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig az adott hőmérséklethez kell igazítani a sófogyasztást: ősztől tavaszig továbbra is az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe.

(mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.