Európa Játékok – Madarász Dóra döntős vegyes párosban, egyesben kiesett

(2023. június 26. – Budaörsi Infó / mti) – Egy lépésre került az olimpiai kvótától az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős az asztaliteniszezők vegyes páros számában, mivel a vasárnapi elődöntőben sima győzelmet aratott a krakkói központú Európa Játékokon. Elődöntős sikere után Madarász Dóra egyesben kikapott a nyolcaddöntőben.

 

A vegyes párosban  a 16 között a Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn lengyel duót, majd a negyeddöntőben a szlovák Lubomir Pistej, Barbora Balazova kettőst felülmúló magyar párnak a négy között a románok klasszis kettősével, a George Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette párossal kellett megmérkőznie a döntőért a Hutnik Aréna mintegy százfős közönsége előtt.

A román duó ellen Madarászéknak korábban még nem sikerült nyerniük és a mostani meccs is két román ponttal indult, melyre viszont három magyar válasz jött, elsősorban Ionescu hibái révén. A folytatásban fej fej mellett haladtak a felek, a nem túl hosszú labdamenetekben hol az egyik, hol a másik duó rontott. Végül a rivális 9-8-as vezetése után megtört az addigi minta, előbb Ionescu ütött hosszúra egy könnyűnek tűnő labdát, majd Szőcs is hibázott, 10-9-nél pedig Madarászék kihasználták szettlabdájukat.

A folytatásban a magyar pár játéka ugrásszerűen javult és gyönyörű labdamenetek végén produkált bravúros ütésekkel sorra nyerték a pontokat. Madarászék 5-1-re, majd 7-2-re húztak el, s miután végig koncentráltak maradtak, nem egyszer kifejezetten nehéznek tűnő helyzetekben is kiváló megoldásokkal rukkoltak elő, a rivális képtelen volt felzárkózni (11-6), így a magyarok gyorsan egy játszmára kerültek a finálétól.

A harmadik szett előtti rövid pihenő a románoknak jót tett, lényegesen élesebben folytatták a meccset és gyorsan 5-2-es előnyt szereztek. Ezt követően azonban Ionescu ismét hullámvölgybe került, három labdát ütött hosszúra, majd a következőt a hálóba, így a magyar duó fordított. A látottakra a román trénernek reagálnia kellett és időt kért, ám Ionescun úgy tűnt, ez sem segített, mert rögtön egy hosszú labdamenet végén ütött hosszút. A lejtőn a románok már nem tudtak megállni, nem utolsósorban azért mert Madarász és Ecseki nagyon precízen játszott és a folytatásban két gyönyörű poénnal növelte előnyét, a végjátékban pedig 11-6-tal lezárta a 24 perces találkozót.

“Szerencsére játszottunk már velük az idén és az alapján tudtuk, hogy mit nem szabad ellenük csinálni” – nyilatkozta a győzelmet követően az MTI-nek Madarász Dóra, akire vasárnap este még egyesben is vár egy mérkőzés. “Azt sajnos elveszítettük, de még rossz játékkal is nagyon jó sanszunk volt azon a meccsen. A hibákat most próbáltuk kijavítani és hála istennek sikerült is.”

Madarász Dóra azt is megjegyezte, hogy a rivális érezhetően nagyon izgult és döntő fontosságú volt a szoros első szett megnyerése.

“A játszma végén 9-8-uk volt és három nagyon egyszerű labdát rontottak el. Utána szépen fokozatosan lehetett érezni, hogy összezavarodnak. Mi pedig végig koncentráltunk és be tudtuk tartani a taktikánkat” – mondta a magyar játékos.

A magyar duó a hétfői fináléban a német Qiu Dang, Nina Mittelham duóval csap össze, amellyel most fog először találkozni.

“Még nem játszottunk velük. Ők a legutóbbi Eb-n nem játszottak jól, de majd meglátjuk, hogy mi lesz. Tanulmányoznunk kell őket és egy jó taktikát kell összeállítanunk” – beszélt a döntőről Madarász Dóra.

 

 

Ecseki Nándor és Madarász Dóra az Európa Játékokon a krakkói Hutnik Arénában 2023. június 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ecseki Nándor és Madarász Dóra az Európa Játékokon a krakkói Hutnik Arénában 2023. június 24-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Vasárnap este a monacói színekben játszó Yang Xiaoxinnal találkozott, aki ellen ezúttal még a szoros mérkőzésre sem volt esélye.

A találkozó nem indult jól a magyar éljátékosnak, aki riválisa harmadik pontja után szerezte meg első pontját, majd a második ütőéllel eltalált labda után, 1-5-nél szusszant egyet és megtörölte a kezeit. A játékmegszakítás nem hozott változást a nyitószettbe, Yang sorra gyűjtögette a pontokat és 11-1-re nyerte a játszmát a rendkívül pontatlan riválisa ellen.

Madarász a második szettre sem tudott felpörögni, négy könnyű pontot adott riválisának a kezdés után, s ugyan a folytatásban a korábbiaknál hosszabb labdameneteket játszott, többnyire azonban ő rontott ezek végén, így pedig ezt a játszmát is villámgyorsan elbukta (3-11).

A harmadik játszmára aztán kissé fordult a kocka, a magyar asztaliteniszező pontosabbá vált és szép nyerő ütésekkel kezdett, amivel sikerült elbizonytalanítania ellenfelét. Egészen 7-2-ig ebben a mederben folyt a játszma, Madarász lendülete ekkor újra megtört és ellenfele 7-6-ra zárkózott, majd a magyar időkérés után egyenlíteni tudott. A szakasz zárása aztán a monacóinak ment jobban, 9-8-nál átvette a vezetést és két játékkal később begyűjtötte az újabb szettet is.

Ezek után következett a negyedik szett, amelyben Madarász Dórának több szép villanása is volt, két meccslabdát is hárított, sőt, 11-10-nél a szettért adogatott, a monacói viszont egy nagyon szerencsés, hálóról lecsorgó labdával egyenlített és végül lezárta a 26 perces mérkőzést.

“Hasonló meccset játszottam vele a Bajnokok Ligájában még télen, úgyhogy sok meglepetés nem ért. Most legalább egy szettlabdáig eljutottam, sajnos azt nem sikerült kihasználni. Tudtam, hogy ő sokkal jobb játékos, a tegnapi ellenfelemnél sokkal, sokkal gyorsabb” – értékelte a mérkőzést Madarász, aki hétfőn Ecseki Nándorral az oldalán 19.50-től kezd a vegyes páros fináléjában, amelynek győztese kvótát szerez a párizsi játékokra.

 

Eredmények:

női egyes, nyolcaddöntő:
Yang Xiaoxin (monacói)-Madarász Dóra 4-0 (1, 3, 8, 11)

korábban:

vegyes páros, elődöntő:
Ecseki Nándor, Madarász Dóra-George Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette (román) 3-0 (9, 6, 6)

 

 

A krakkói központú Európa Játékok magyar vonatkozású hétfői programja:

június 26., hétfő:
——————

ASZTALITENISZ (Krakkó)
női negyeddöntő 10.00
   vegyes páros, döntő:
Ecseki Nándor, Madarász Dóra-Qiu Dang, Nina Mittelham (német) 19.50

ÍJÁSZAT (Krakkó)
férfi olimpiai kategória, 32 közé jutásért:
Balogh Mátyás-Jeff Henckels (luxemburgi) 9.30

MŰUGRÁS (Rzeszów)
női 3 m szinkron (Kovács Eszter Mosen Estilla), döntő 16.00

ÖKÖLVÍVÁS (Nowy Targ)
nyolcaddöntő:
női 66 kg: Hámori Luca-Madeleine Elisa Angelsen (norvég) 14.00
női 54 kg: Lakotár Hanna-Hatice Akbas (török) 18.00
férfi 51 kg: Bernáth Attila-Masuf Yusifzada (azeri) 19.45
férfi 92 kg: Kiss Levente-Mateusz Bereznicki (lengyel) 20.30

ÖTTUSA (Krakkó)
férfi selejtező 9.00 (Szép Balázs, Böhm Csaba, Demeter Bence, Koleszár Mihály), női körvívás 16.30

SPORTLÖVÉSZET (Wroclaw)
női sportpisztoly, 2. nap, 30 gyors lövés (Major Veronika, Sike Renáta) 9.00
női kisöbű szabadpuska összetett, alapverseny (Dénes eszter, Mészáros Eszter) 10.45
női sportpisztoly döntő 12.00
női kisöbű szabadpuska összetett, döntő 14.30

TEKVONDÓ (Krynica-Zdroj)
selejtezők 9.00
női 73 kg (Füredi Rebeka)
+73 kg (Padla Orsolya)
férfi 87 kg (Bailey Kelen)
negyeddöntők, vigaszág, elődöntők 14.00
bronzmérkőzések, döntők 19.00

TOLLASLABDA (Tarnów)
csoportmérkőzések 9.30:
férfiak, E csoport:
Pytel Gergő-Matthew Abela (máltai) 3-as pálya, második mérkőzés
nők, E csoport:
Sándorházi Vivien-Nella Nyqvist (finn) 3-as pálya, harmadik mérkőzés

VÍVÁS (Krakkó)
női párbajtőr – csoportmérkőzések (Kun Anna, Wimmer Dorina, Tóth Jázmin, Muhari Eszter) 9.00, főtábla 11.20, elődöntők, döntők 18.00
férfi tőr – csoportmérkőzések (Dósa Dániel Márk, Tóth Gergely, Bagdány Albert, Szemes Gergő) 11.00, főtábla 12.30, elődöntők, döntők 18.00

 

(mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.