Az érintett orvosok szabad döntése legyen mérvadó az ügyelet kérdésében a Rezidensszövetség szerint

A kórházi rezidensorvosok esetében is csak önkéntes lehet a háziorvosi ügyeletekben való részvétel, a képzésüket töltő fiatal orvosok nagyobb kiszolgáltatottsága miatt a nyomásgyakorlás minden formájától tartózkodni kell – közölte a Magyar Rezidens Szövetség szombaton az MTI-vel.

 

A szervezet azt írta, a helyi ügyekben a legfontosabb, hogy az érintettek döntésével összhangban alakítsák ki a megoldásokat, így arról a helyi rezidenseknek kell nyilatkozniuk, hogy milyen szinten tudnak és akarnak részt venni a háziorvosi ügyeletekben.

A szövetség elnöksége felhívta a munkáltatók figyelmét arra, hogy bármilyen ügyeleti többletmunka csak akkor elképzelhető, ha az érintett rezidensek önkéntesen vállalják, és a munkáltató tiszteletben tartja az ügyeletekre és a munkavégzésre vonatkozó előírásokat.

Vagyis ha az érintett rezidens orvosok már teljesítették a jogszabályban az ügyeleti munka feltételeként előírt gyakorlatokat, a munkájukhoz megfelelő szakorvosi felügyelet és segítséget kapnak, legalább az előírtaknak megfelelő díjazásban részesülnek, és a terhelésük ezzel együtt sem lépi át a jogszabályokban megengedett heti, illetve havi maximális munkaidőt – tették hozzá.

Közölték: a betegek érdekében is elvárható, hogy a háziorvosi ügyeleteket elsősorban szakorvosok részvételével lássák el, ezért sürgetik a háziorvosi ügyeletek ellátásának mihamarabbi és mindenki számára megnyugtató, tartós megoldását.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.