Női asztalitenisz Ek – Kikapott, de bejutott a döntőbe a Budaörs

(Budaörs, 2023. szeptember 19. – Budaörsi Infó) A házigazda Budaörs női asztalitenisz-csapata 3-2-re kikapott szombaton a cseh Moravsky Krumlovtól az Európa-kupa elődöntőjének visszavágóján, de az első mérkőzésen aratott 3-1-es sikerének köszönhetően bejutott a sorozat döntőjébe.

 

A keddi, csehországi első felvonás után, az új szabályok értelmében a vendégeknek a második találkozón 3-0-ra vagy 3-1-re kellett győzniük az úgynevezett aranymeccs kiharcolásához – ebben mindhárom játékos egy-egy ráadás szettet játszik -, minden más eredmény a Budaörs továbbjutását jelentette.

Az első párban két rutinos játékos, a négy napja, Moravsky Krumlovban két sikert is arató, 38 éves Póta, valamint a nála egy évvel fiatalabb, cseh Lenka Harabaszova állt az asztal két oldalán. A kétszeres Európa-bajnok magyar úgy nyert 3-0-ra, hogy mindhárom szettben hátrányból fordított, a másodikban például 4-6-ról 11-6-ra. Győzelme egyben azt is jelentette, hogy a Budaörsnek már csak egy sikerre volt szüksége a fináléba kerüléshez. Erre azonban még várni kellett.

A második összecsapáson az új generáció két képviselője, a 20 esztendős Dari Helga, valamint a 24 éves, orosz Valerija Scserbatih nézett egymással ismét farkasszemet, az elődöntő első felvonásán utóbbi nyerte kettejük párharcát. Darinak nem sikerült visszavágnia, mert bár szoros játszmákra kényszerítette riválisát, a döntő pontok nem jöttek össze neki, így ismét Scserbatih nyert, mégpedig 3-0-ra.

A Budaörs – Európában szinte egyedülálló módon – csak hazai, magyar játékosokat szerepeltet. A harmadik párban a trió állandó tagja, a többszörös olimpikon Fazekas Mária képviselte a házigazdákat, míg a túloldalon egy másik orosz légiós, Jekatyerina Csernyavszkaja állt. Csatájuk kiegyenlített küzdelmet hozott, végül döntő szettbe torkollt, ebben pedig Csernyavszkaja összpontosított jobban.

Póta és Scserbatih csatájának tehát az volt a tétje, hogy a házigazdák megszerzik-e a továbbjutáshoz szükséges második győzelmüket, vagy következik az aranymeccs. Az első, idegenbeli mérkőzésen is nyerőembernek bizonyuló Póta ezúttal is bizonyította klasszisát, mert bár egy szettet elvesztett, többször is parádés megoldással nyerte az aktuális labdamenetet, végül 3-1-gyel kiegyenlített, döntőbe juttatva ezzel csapatát.

Az immár tét nélküli ötödik meccs Harabaszova sikerét hozta, így a kettős győzelem nem jött össze, de összesítésben a budaörsiek örülhettek.

A nemzetközi porondon sorozatban a huszadik szezonban szereplő magyar bajnok 2021 után játszhat ismét döntőt a második számú európai kupasorozatban, két éve ezüstérmesként zárt.

A másik ágon a francia ALCL TT Grand-Quevilly és az olasz Quattro Mori Cagliari küzd egymással, itt a szardíniai együttes nyerte az első meccset 3-1-re. A visszavágót március elsején rendezik, a fináléra pedig március végén-április elején kerül majd sor.

„Örülök, hogy sikerült kettőből kettőt nyernem – nyilatkozott Póta Georgina. – Az első mérkőzésen még nem éreztem a labdát, sokszor kiszervált a cseh lány, így a második találkozón már egy kicsit dühösebben álltam oda, felszívtam magam, tudtam, hogy több kell. Nagyon jó meccset játszottunk hazai közönség előtt, büszke vagyok arra, hogy sikerült bejutnunk a döntőbe.”

„Természetesen a sportban dolgozunk, így minden vereség fájó, de talán ez a legkevésbé fájó az elmúlt időszakban, hiszen most ez elég volt a továbbjutáshoz – értékelt Somlyó Gergely, a Budaörsi SC elnöke. – Póta Ginát ki kell emelni, mindkét mérkőzésen hozta magát, négyből négyet nyert. Igazi vezére volt a csapatnak, de rögtön szeretném hozzátenni, hogy úgy jutottunk be a döntőbe, hogy korábban mindenki volt már vezéregyéniség. Ez mutatja a csapat erejét. Összességében az ötödik érmünket nyerjük majd az európai porondon, ez lesz a harmadik döntőnk, úgy gondolom, hogy ez az egész magyar asztalitenisz sikere is.”

A szombati mérkőzést – öccse, a női válogatottat szövetségi kapitányként irányító Zoltán társaságában – a helyszínen tekintette meg az olimpiai negyedik helyezett, négyszeres világbajnoki bronzérmes, kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla is.

 

Eredmény:

női Európa-kupa, elődöntő, visszavágó:

SH-ITB Budaörsi SC – TT Moravsky Krumlov (cseh) 2-3
—————————————————
Póta Georgina-Lenka Harabaszova 3-0 (10, 6, 9)
Dari Helga-Valerija Scserbatih 0-3 (-10, -11, -8)
Fazekas Mária-Jekatyerina Csernyavszkaja 2-3 (-10, 7, -10, 8, 2-6)
Póta-Scserbatih 3-1 (7, 5, -7, 7)
Dari-Harabaszova 1-3 (10, -9, -8, -6)

 

Továbbjutott: a Budaörs, 5-4-es összesítéssel

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.