A Budaörsi Vöröskereszt éves beszámolója

(Budaörs, 2023. február 8. – Budaörsi Infó) 2023. február 8-án taggyűlést tartott Budaörsön, a PostART-on a Magyar Vöröskereszt budaörsi alapszervezete. Megtartották éves beszámolójukat is.

 

 

A budaörsi Vöröskereszt beszámolója

 

„Ünnepségek

Az előző évhez hasonlóan fontosnak tartottuk településünkön a világnapok, ünnepségek megszervezését, helyi civil szervezetek rendezvényein való megjelenésünket.

Legfontosabb humanitárius tevékenységünk egyike a véradásszervezés és annak élénkítése. A véradók mint mindennapi „hősök” megbecsülésére és az önkéntesség világnapjának megünneplésére idén is a PostArt-on került sor, Budaörs Önkormányzatának támogatásával.

Köszöntöttük és kitüntettük a sokszoros véradókat és megajándékoztuk azon önkénteseinket, akik a járvány alatt kimagasló segítséget nyújtottak.

 

 

veradomegbecsulesiunnepseg (2)

 

veradomegbecsulesiunnepseg (4)

 

Véradásszervezés

Önkénteseink segítségével az idén is több alkalommal szerveztünk véradást Budaörsön. Ennek eredményét a véradások népszerűsítésével (melynek eszközei: véradók megajándékozása véradások alkalmával, apró figyelmességekkel, pogácsa, molinó kihelyezésével, plakátokkal, helyi újságban, TV-ben való megjelenéssel) igyekeztük élénkíteni.

Szeptemberben – immár második alkalommal –  a Budaörsi Városi Uszodában szerveztünk véradást a Magyar Légimentésért Alapítvánnyal, ami idén is nagyon jól sikerült. Megjelentek országos médiák, nagyon nagy élmény volt! Bízunk benne, hogy hagyományt teremtve még számos alkalommal segíthetünk a beteg, vérre szoruló embereken!

 

 

veradas (5)

 

Segélyezés

Az idei adományozási szokásokat nagyban átírta a február végén kezdődött háború. A segíteni akarás hihetetlen láncreakciót indított, a hazánkba tartó ukrán menekült családoknak több magánember, iskola, áruház gyűjtött tisztálkodási szereket, tartós élelmiszert. Húsz raklapon felül volt az a mennyiség, ami tavasszal összegyűlt és amit szét tudtunk osztani. A decemberi gyűjtésünkkel az Auchan áruházakban 3 hétvégén vártuk az adományokat, a rászoruló családoknak közel 1800 kg tartós élelmiszercsomagot tudtunk juttatni. Hétfőnként az irodán osztottunk ruha-, élelmiszer- és egyéb adományokat.

 

 

adomanyosztasvoroskereszt20201120 (4)

 

Tudtunk segíteni intézményeknek, hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó szervezeteknek, gyermekotthonnak, szociális gondozóknak, védőnői szolgálatoknak – élelmiszert, ruhát, édességet, kaptak a rászorulók.

Továbbra is gondoskodunk a hazánkban maradt menekültek ellátásáról, emellett nem hanyagoljuk el a rászoruló családok támogatását sem.

Szintén tavasztól kapunk péksütemény- és zöldség-gyümölcs adományokat hetente többször az Auchan és Lidl áruházaktól, amiből tudunk adni a lakosságnak, szociális intézményeknek, civil szervezeteknek.

 

 

adomanyok_hatarra_220303 (12)

 

 

Oktatás

A korábbi években az egészségügyi prevenció, az elsősegélynyújtás szélesebb körű oktatása, terjesztése állt a reflektorfényben. Az idén főként a fiatalokra fókuszáltunk, de az idősebb korosztályt sem hanyagoltuk el.

Elsősegélynyújtó bemutatót tartottunk biatorbágyi gyermektáborban, ahol 50 gyermek két órán keresztül gyakorolhatta interaktív az elsősegélynyújtás fogásait.

A budaörsi irodánkban ingyenes előadást tartottunk idős emberek, majd kisgyermekes szülők részére, ahol évek óta a legtöbb érdeklődő jelent meg.

 

 

elsosegely_voroskereszt (3)

 

Elsősegélynyújtó tevékenységünket pályázati támogatásából valósítottuk meg.

Gyakorlattá vált a tagság oktatása is. Balesetvédelmi, tűzvédelmi, elsősegély, véradásszervezés, vöröskeresztes munka is az oktatások középpontjába került.

A szokásos őszi előadás-sorozatunkat is meg tudtuk tartani, ahol idős embereknek, illetve kisgyermekes szülőknek tartottunk elsősegély bemutatókat.

 

Pályázatok, projektek

2022-ben is kihasználtuk a pályázatok adta lehetőségeket. Minden évben sok munkával és idővel jár az előző évi pályázatok elszámolása, a következő évi pályázatok előkészítése és elkészítése.

Lányból nővé kampányunk idén is lehetővé tette, hogy az iskolákban – tanárikban – kihelyezett ládákból szükség esetén egészségügyi csomagokat vehessenek ki rászoruló serdülő lányok.

 

 

Idősgondozás

Nyugdíjas tagjaink közül néhányan heti, napi szinten meglátogatják, bevásárlással (gyógyszertár, élelmiszer, stb) segítik az egyedülálló nagyon idős lakosokat. Tartós élelmiszer csomagokat vittünk rászoruló idős embereknek, sokgyermekes családoknak, munkanélküli, hajléktalanoknak.

 

 

idos_kez_nyugdíjas

 

 

KÖSZÖNET

Köszönjük a Budaörsi Önkormányzatnak a Civil pályázaton nyert összeget, amiből a Véradók és Önkéntesek Ünnepéhez az étel, ital és ajándékokat tudtuk finanszírozni.

A Magyar Vöröskereszt programjai, rendezvényei népszerűsítésében a Budaörsi Infó segít. Kezeli honlapunkat, budaörsi FB-oldalunkat, tudósít a Budaörsi Infóban és az online felületein, fotókat, videókat készít, önkénteskednek munkatársai.

Nagy segítségünkre van a TV 2040 is, aki évente többször tudósít programjainkról, stúdióbeszélgetésekkel, interjúkkal hívja fel a figyelmet munkánkra, hirdeti a vizsgákat, véradásokat.

Tavaly újra kezdett sugározni a Budaörs Rádió, velük is jó kapcsolatot ápolunk, segítenek véradásaink, rendezvényeink, vizsgáink hirdetésében.

Segítségüket ezúton is nagyon köszönjük!”

 

 

voroskereszt_jatszoteri_elsosegely_2019_09_13 (9)

 
További sikeres munkát kívánunk a szervezetnek! 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.