Újságíróképzés indul a szellemi tulajdon védelme érdekében

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíró akadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai újságírótársadalmat érzékenyítse a szellemitulajdon-védelmet illetően – közölte az intézmény.

 

 

Azt írták, hogy a képzést a magyar újságírók és a médiaszakos egyetemisták körében hirdetik meg: így nemcsak a gyakorló újságírók juthatnak hasznos tudáshoz, hanem azok is, akik később fognak majd elhelyezkedni a szakmában.

A szellemitulajdon-védelemben való jártasság segíthet felzárkózni a hazai vállalati és egyetemi szférának a nemzetközi versenytársakhoz – közölték, hozzátéve: ennek erősítése a hazai gazdasági szektor számára az európai és a világpiac tekintetében is létfontosságú, azonban szemléletformálás és edukáció nélkül nem lehet hatékony.

A kívánt szemléletformáláshoz elengedhetetlen a sajtó közreműködése, megfelelő tájékoztatása – emelték ki.

Megjegyezték: a szellemitulajdon-védelem az elmúlt évtizedekben nem kapott megfelelő figyelmet, így a sajtóban is kevesen foglalkoznak rendszeresen a témával.

Az SZTNH ezen kíván javítani egy olyan képzéssel, amely megismerteti, milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak a szerzői és iparjognak, miként segíti a vállalkozásokat a kutatás-fejlesztés minősítés, miként tör előre az IP (Intellectual Property) a nemzetközi cégek értékében.

A résztvevők azokat az újságírói szempontból fontos összefüggéseket ismerhetik meg, amelyek kontextusba helyezik a területet más gazdasági és közéleti témákkal kapcsolatban, például hogy milyen előnyökkel jár egy vállalkozás számára, ha vannak oltalmai; milyen adókedvezmények járnak a kutatás-fejlesztési tevékenység után; mit véd a szerzői jog; mire érdemes szabadalmat, használatiminta- vagy designoltalmat igényelni – sorolták.

 

A képzés első fele online zajlik és február 22-én kezdődik. A jelenléti oktatás március 1-jén lesz a hivatal szakkönyvtárában.

Regisztrálnikommunikacio@hipo.gov.hu e-mail-címen lehet legkésőbb február 21. 17 óráig – áll a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.