Újabb meteorzápor kapja el a Földet

Az év első hónapjában a Quadrantidák meteorraj viszi a pálmát.

 

 

Az éves Quadrantidák meteorraj már javában bombázza a Földet, már december 26-án beleforgott bolygónk, de a csúcspontját az év elején – egészen pontosan január 2-án és 3-án – éri el.

Nemcsak a legelső, hanem egyben az év egyik legélénkebb csillaghullását láthatjuk. Január 2-án estétől január 3-án kora hajnalig a nézők átlagosan 80 úgynevezett “hullócsillagra” számíthatnak az éjszakai égbolton óránként, bár a csúcs akár a 200-at is elérheti óránként.

A Quadrantidák meteorraj arról ismert, hogy hosszú tűzcsíkokat okoz, amelyek fényesebbek, mint az éjszakai égbolton látható tipikus hullócsillagok.

A látványt a 2003 EH1 aszteroida törmeléknyomai okozzák, amelyet 2003-ban fedezett fel a Lowell Obszervatórium földközeli objektumokat kutató kutatása. Úgy vélik, hogy a 2003 EH1 vagy egy halott üstökös, ami azt jelenti, hogy gázai és jegei elpárologtak és aszteroidává váltak, vagy egy másik üstökös darabja, amely megsemmisült.

Bár eredetét csak ebben a században fedezték fel, a Quadrantidák meteoresőt először az 1820-as években figyelték meg és dokumentálták.

A látvány megtekintéséhez a nézőknek olyan helyet kell keresniük, ahol a lehető legkevesebb fényszennyezés van, és hanyatt kell feküdniük, hogy minél többet lássanak az égboltból.

A NASA szerint a legjobb északkelet felé fordulni, majd a Nagy Göncöl és a Kis Göncöl nyele között figyelni az eseményeket. Bár a meteorok az egész égboltot bejárják, úgy tűnik, hogy a legtöbbjük ebből a pontból fog kiindulni.

Nagyjából 90%-ban telihold lesz ekkor, ami valószínűleg el fogja homályosítani a meteorzáporok egy részének láthatóságát. Ezért a legjobb megfigyelési idő az lesz, amikor a Hold éppen lenyugvóban van. Attól függően, hogy hol élünk, ez az időpont változhat, de a Quadrantidák ettől függetlenül jó látványt nyújtanak.

A távcsövek állítólag nem segítenek az esemény megfigyelésében. A nézők valószínűleg nagyobb sikerrel járnak majd, ha szabad szemmel kémlelik az égboltot, amely több mint alkalmas a látvány megtekintésére, és az égbolt mind nagyobb része megfigyelhető.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.