Árendás Péter nyílt levele a Tankerületek igazgatóinak

(Budaörs, 2022. december 2. – Budaörsi Infó) Árendás Péter az Illyés Gyula Gimnáziumban dolgozott 15 évig igazgatóhelyettesként, 17 évig igazgatóként. Ez idő alatt az intézmény az ország egyik legjobb középiskolájává vált. Most nyílt levélben fordult a tankerületi igazgatókhoz. Levelét szó szerint közöljük.

 

 

„Tisztelt Tankerületi Igazgatók!

A lista: először 5 kölcsey-s, most újabb 8 karinthy-s, eötvösös és vörösmarty-s kolléga. 30 kiküldött fenyegető levél, és még ki tudja hány további fekszik ‚bevetésre készen’ az önök íróasztalán.

‚Sima’ tanárok, végzős osztályok osztályfőnökei, pályakezdők a címzettek, szinte mindegy is, ‚jó helyre’ megy minden levél, hiszen akik kapják, kivétel nélkül ‚törvénysértők’.

Márpedig az egyik legfontosabb emberi, állampolgári jog a minőségi oktatáshoz való hozzájutás joga. Ez nem csak az egyén, hanem az egész társadalom boldogulásának, sikerességének egyik legfőbb záloga. Mindenkit felelősség terhel, aki csorbítja ezt a jogot. A legnagyobb, legsúlyosabb nyilván a törvényalkotókat, majd kit-kit olyan mértékben, amilyen mértékben részt vesz a törvénysértés végrehajtásában.

 

Tisztelt Tankerületi Igazgatók!

Önök, mint az állam iskolafenntartói, iskolaműködtetési kötelezettségének legfőbb végrehajtói jelenleg még abban a helyzetben vannak, hogy az oktatási kormányzatnak szüksége van önökre, önökkel mondat ki iskolai profilváltozásokat, egyre gyakrabban leépítéseket és az utóbbi hetekben akár pedagógus kirúgásokat. Önök jelenleg még abban a helyzetben vannak, hogy az oktatási kormányzatnak szüksége van a tankerületek végrehajtói szerepére és az iskolaigazgatók még tudomásul veszik ezt a fenntartói, munkáltatói szerepet.

Önök abba a helyzetbe kerültek, hogy egyre több tanár, szülő, diák és a közvélemény egyre jelentősebb része már nem tekinti önöket az eredményes és korszerű oktatás letéteményeseinek.

 

Tisztelt Tankerületi Igazgatók!

Önöknek, korábbi pedagógusi, iskolavezetői és jelenlegi oktatásirányítási tapasztalatuk és tudásuk birtokában, mérlegelniük és dönteniük kell abban a kérdésben, hogy mivel és hogyan szolgálhatják legjobban, hogy gyermekeink, unokáink minőségi, XXI. századi oktatásban részesüljenek, és ebben mekkora az Önök felelőssége.

2022. december 1.

Tisztelettel,

 Árendás Péter
nyugalmazott gimnáziumi igazgató”

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (27)illyes

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.