Világbajnoki interjú – A budaörsi Józan Barbara csodálatos aranyérmes cukorvirágai

(Budaörs, 2022. december 1. – Budaörsi Infó) Egy újabb világra szóló budaörsi sikerről számolunk be olvasóinknak. Most nem sport vagy kiemelkedő tanulmányi eredményről lesz szó, hanem egy nagyon édes győzelemről… Világbajnoki interjú következik.

 

 

A budaörsi Józan Barbara, az elmúlt hétvégén a luxemburgi Kulináris világkupán megnyerte az aranyérmet fantasztikus cukorvirág csokrával. A versenyben mintegy 2000 cukrász mérettette meg magát öt napon keresztül.

Tíz éves kora él Budaörsön, és négy éve kezdett el cukorvirágot készíteni. A győztes alkotása mintegy négy hónapon keresztül készült Budaörsön. Majd 1200 km-t utazott a versenyre, hogy elhozza az aranyérmet, és ezzel megszerezze alkotójának a világbajnoki aranyérmes cukrász címet.

 

cukraszbudaors

 

jozanbarbi5

 

Józan Barbara a Budaörsi Infónak elmondta, hogy két éve szerezte meg a cukrász szakmáját, amit a virágozás miatt tett le.

„Nagyon szeretek sütni gyerekkorom óta, és a virágozás is innen indult, amikor anyukám tortájára próbálkoztam meg a rózsa készítéssel, ami elég viccesre sikeredett elsőre.

Utána jó pár év eltel, mikor megláttam egy virágkészítős egynapos tanfolyamot, ahova elmentem, és onnantól nem volt megállás, már nem a tortákra készítettem a kis nyomi virágokat, hanem dekorációnak, illetve ajándékoknak a családnak és a barátoknak, akik sorra hordák el tőlem a kidobásra szánt elrontott virágaimat, mert szerintük olyan volt mint az élő.

Az eredeti szakmám fogászati asszisztens, és ebben is dolgozom két állásban, emellett készülök fel a versenyekre hajnalban vagy hétvégén.”

 

 

jozanbarbi5

(Gondolná valaki, hogy nem igazi virágok!? – a szerk.)

 

 

Vettél már rész korábban is hasonló versenyen? 

„Ez volt az ötödik versenyem, de az első nemzetközi versenyem.

Gödöllőn rendezték meg a Royal Cake-et, ott még hobbicukrász kategóriában indultam, és ezüstérmet nyertem.

Utána a Covid miatt két online versenyen vettem részt, amiből az egyik a Cake International volt, amit eredetileg Londonban szoktak megrendezni, ott is ezüstérmet nyertem, a másik online  verseny pedig egy hazai verseny volt a Soproni torta Fesztiválon, ott is ezüst érmes lettem. 

Lemaradni mindig az aranyéremről nem volt jó érzés (a versenyen pontozás alapján értékelnek, nekem 89 pontom lett mindig, és 90 ponttól lehet aranyérmet nyerni), de ez nagyon motivált, hogy jobb és jobb legyek, és meg legyen az a plusz egy pontom.

Végül idén tavasszal a Pataki János Emlékversenyen (itt már cukrászként versenyeztem) aranyérmet nyertem, és a legmagasabb pontszámot elérő versenyző különdíját is sikerült bezsebelnem 

Két éve határoztam el, hogy részt szeretnék venni a világbajnokságon, mind anyagilag mind szakmailag az idei évem erről szólt, rengeteg holtponttal és küzdéssel, de le szerettem volna rakni az asztalra a munkámat.”

 

 

jozanbarbi3

 

jozanbarbi4

 

Hogyan zajlott ez az aranyérmet hozó legutóbbi verseny? 

„Ezeknél a versenyeknél nincs első és második hely. A zsűri pontozza a munkákat, és az alapján egy kategóriában több arany, ezüst, bronz érem is lehet.

A harmadik napon versenyeztem én, az én kategóriában még két magyar lány indult (ők bronz és ezüstérmet nyertek), így aznap egy magyar arany lett: az enyém!

Nem számítottam az aranyéremre, az esélytelenek nyugalmával indultam útnak, és az a cél lebegett előttem, hogy ne törjön szét az úton, és csak hogy épen le tudjam letenni az asztalra a kreációmat. Ahogy ez megtörtént elengedtem a napot, és már csak élveztem a zsongást, a szakmát magam körül.

A díjátadó ceremónián kezdtem el izgulni, és csak mondogattam magamban hogy 90 pont, 90 pont…!

Végül kimondták a nevemet, és ahogy mentem fel a színpadra azt is, hogy GOLD!!! Ez az érzés leírhatatlan és felfoghatatlan, olyan katarzis, amit még semmi se adott nekem, ez az ‚igen ezt megcsináltam’, és ‚igen én erre képes vagyok’ érzés.”

 

 

jozanbarbi4

 

Mi a következő cél, amit szeretnél elérni? 

„A következő célom, hogy a két év múlva Stuttgartban megrendezett olimpián is részt tudjak venni, és képviselhessem az országomat és a várost, ahol élek.

Nagyon meghatott, hogy ennyien örültek velem, és büszkék rám, az elért sikeremre, és én meg nagyon boldog vagyok, hogy megmutathattam a munkámat és örömet adtam vele.

Gyerekkoromban esküvőszervező szerettem volna lenni, és se én, se a család nem gondolta volna, hogy erre visz az utam, mivel kézügyességem sose volt. A virágozást megtanultam, több ezer órát görnyedtem az asztal felett, és szerintem a titka a kitartás, illetve az hogy örök elégedetlen legyek. A mostani csokromban is a hibákat látom.

Ez a győzelem nem csak az én érdemem, mert a családom támogatása nélkül a határig nem jutottam volna el, illetve a férjem nélkül, akinek ugyanakkora küzdés volt levezetni oda (csokor törés nélkül!), mint nekem a felkészülés.”

 

 

jozanbarbi

 

Ha hiszik, ha nem a képeken szereplő mindegyik mestermű-virágcsokor cukorból készült!

 

Gratulálunk olvasóink nevében is Józan Barbarának a világbajnoki aranyéremhez, és további sok sikert kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.