Megtartották az új rendszer szerinti első közmeghallgatást Budaörsön

(Budaörs, 2022. november 10. – Budaörsi Infó) 2022. november 9-én a rendkívüli testületi ülés után közmeghallgatást tartottak a Városházán. Aki volt már Budaörsön hasonló „eseményen” az tudja, hogy az elmúlt időben főként a frankhegyi problémákról volt szó. A fórumra érkezők sok esetben nyomdafestéket nem tűrő stílusban szóltak hozzá egy-egy témához és lassan átalakult egy gyűlöletcunamivá a közmeghallgatás. Az Önkormányzat a problémamegoldás hatékonysága növelése céljából úgy döntött, hogy változtat a közmeghallgatás rendjén, és témakörökre bontja a felszólalókat, valamint korlátozza a felszólalások idejét. 

 

 

November 9-én már az új rendszer szerint indult el a közmeghallgatás. Az előírt szabályok szerint 11-en váltottak felszólalási jegyet, de az előre egyeztetett felszólalások után annak is volt lehetősége hozzászólni az adott témákhoz akinek nem volt előre váltott jegye.

 

 

kozmeghallgatas2022 (20)

 

 

Öt témakört vitattak meg 4 órán keresztül a képviselők és a jelenlévők.

1. Környezetvédelem, köztisztaság, hulladékgazdálkodás

2. Településüzemeltetés és közbiztonság (közvilágítás, közutak, közparkok, közterületek, parkolás, gépjárműforgalom, közösségi közlekedés, temető, termelői piac)

3. Humán szolgáltatások (egészségügy, szociális, gyermekjóléti, kulturális szolgáltatások, köznevelés, sport)

4. Településfejlesztés, beruházások

5. Frankhegyi kérdések

 

A témákat követően egyéb kategóriában felszólalhatott az is, aki addig nem kapott szót.

 

 

kozmeghallgatas2022 (17)

 

 

Miután Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere fél órában ismertette az önkormányzat éves tevékenységét, elkezdődött a témák kibontása.

 

 

kozmeghallgatas2022 (27)

 

 

Az első felszólaló Bass Katalin volt, aki hulladékkal való tüzelés ellen emelt szót. Elmondása szerint a kertvárosi utcákban már esténként érezhető, hogy a lakók nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek. Azt kérte az Önkormányzattól, hogy amennyiben van erre lehetőség esténként ellenőrizzék a környéket és büntessék meg azokat, akik hulladékkal tüzelnek. Ez a probléma nem csak a szag miatt zavarja az ott lakókat, hanem azért is mert súlyosan természetkárosító hatása van.

De szó esett arról is, hogy az autósok sok esetben figyelmen kívül hagyják a sebességkorlátozó táblákat, fekvőrendőröket is. A megoldás véleménye szerint egy kihelyezett „valóban mérő és büntető” traffipax lenne.

Továbbá kiemelte azt is, hogy az Alsóhatár és Bíbor utcánál napelemes lámpákra lenne szükség.

 

Dr. Bocsi István jegyző elmondta, hogy tisztában vannak ezekkel a problémákkal. A szociálisan rászorulók számára tűzifát biztosítanak, viszont sok esetben nem szociális rászorultság miatt tüzelnek az emberek nem megfelelő tüzelőanyaggal.

Kiemelte, hogy hatáskörét tekintve viszont a Kormányhivatalhoz tartoznak ezek az ügyek, de ennek ellenére megpróbálnak jobban figyelni.

 

 

kozmeghallgatas2022 (36)

 

 

A második hozzászóló Bárdos Adrienne azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy van-e arra lehetőség, hogy a családi házas övezeteknél visszahozzák a lomtalanítást.

A jegyző elmondta, hogy jelenleg házhoz menő lomtalanítást lehet kérni minden budaörsi család részére évente, és ezen a rendszeren nem szeretnének változtatni, mert akkor a környékbeli településekről is Budaörsre hoznák a hulladékot.

Szóba került még a fakivágás is. Budaörsön, ha kivágásra kerül egy fa (betegség, építkezés miatt), azt rendeletben szabályozzák, hogy ahelyett egy másikat kell ültetni.

A jegyző elmondása szerint az Önkormányzat évente készít légi felvételeket és ezeknek a segítségével lehet ellenőrizni, hogy valóban betartják-e a budaörsiek ezt a szabályt.

 

 

kozmeghallgatas2022 (15)

 

 

A következő témát Jánosik Péter vetette fel, aki a Baross utca és Szivárvány utca között részt érintő közvilágítási és útburkolati problémákra kért megoldást. Továbbá azt is elmondta, hogy a kapubejáróját sokan használják megfordulásra, ezért gyorsabban elhasználódik, károsodik.

Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője hangsúlyozta, hogy a járdákat érintő problémák az Önkormányzathoz tartoznak, viszont a gépkocsi beállót a tulajdonosnak kell rendben tartania. Annak javítása nem a hivatal feladata.

 

 

kozmeghallgatas2022 (37)

 

 

Nagy Sándorné, a következő felszólaló arról kért tájékoztatást, hogy megvalósulhat-e Budaörsön egy közösségi kert, mert szerinte ez egy remek kezdeményezés lenne. Elmondása szerint ilyen közösségi kertet már alakított ki saját telkén, ezzel segítve néhány lakótelepen földművelésre vágyó fiatalt.

Lőrincz Mihály kifejtette, hogy van ilyen szándék, a Cserebogár utcában van egy 1000 négyzetméternyi terület, amit ilyen célra szeretnének felhasználni, de még keresik a megfelelő egyesültet, aki koordinálja ezt a projektet.

 

 

kozmeghallgatas2022 (28)

 

 

Dr. Mosonyi József az Alsóhatár út gépjármű forgalmával kapcsolatban fejezte ki aggodalmait. Azt tapasztalják az utcában élők, hogy az egyre sűrűsödő forgalom balesetveszélyes. A Rupphegyi lakások átadása hamarosan bekövetkezik, aminek következtében megsokszorozódik az autók száma. Erre a problémára megoldást kell találni, esetlegesen egy körforgalom kialakításával.

Lőrincz Mihály véleménye szerint megoldás lehetne a Kereskedők útjának bekötése az Egér útba.

 

 

kozmeghallgatas2022 (26)

 

 

Szabó Péterné a Nefelejcs utcából a környékükön lévő forgalomsegítő tükrök rossz állapotára hívta fel a figyelmet. Továbbá kérte, hogy az adott szakaszon alakítsanak ki lámpás forgalomszabályozást.

Lőrincz Mihály megígérte, hogy a tükrök karbantartását elvégzik, viszont a lámpás rendszer kiépítését nem tartja jó ötletnek, mert feleslegesen lassítaná a forgalmat és környezetkárosító hatása is lenne a lámpáknál várakozó autók miatt.

 

 

kozmeghallgatas2022 (23)

 

 

A harmadik témacsoportnál Dr. Mosonyi József kért szót, aki azt nehezményezte, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központban csökkent az orvosok száma. Elmondása szerint nagyon nehéz bejutni pl. a füll-orr gégészetre. Azt kérte az üzemeltetőktől, hogy amennyiben látják a már amúgy is rövid rendelési időben, hogy nem tudnak több beteget fogadni, akkor azt tüntessék fel weboldalukon.

Felvetésére az Egészségügyi Központ vezetője Zsákai Zoltán reagált, aki elmondta, hogy ez egy élő probléma, orvosokra lenne szükség. Elmondása szerint azon dolgoznak, hogy javuljanak a minőségi követelmények.

 

 

kozmeghallgatas2022 (40)

 

 

A negyedik témacsoportban Szirbek Ádám, a Szabadság út 131-145. számú társasház közös képviselője kért tájékoztatást arról, hogy van-e bármilyen pályázati forrás, önkormányzati segítség a lakások távhőfejlesztésre vonatkozólag. Továbbá kifejtette azt is, hogy a társasház alsó szintjén működik egy dohánybolt, ami előtt olykor alkalmi kocsma alakul. Ennek a problémának a megoldására javasolta egy térfigyelő kamera felhelyezését.

Wittinghoff Tamás hozzátette, hogy a budaörsi panelok ára egyre feljebb megy. Kiemelte, hogy nemrég volt nyílászáró csere az épületekbe, ezzel is emelve az értékét. Így a közeljövőben ilyen célra biztosan nem fognak tudni áldozni. Mivel az ingatlanok magántulajdonban vannak ezért a fejlesztéseket a tulajdonosoknak kell elvégezni. A dohánybolttal kapcsolatos problémára viszont keresnek megoldást.

 

 

kozmeghallgatas2022 (16)

 

 

A következő felszólalásban Éles Gyula nehezményezte, hogy kevés mozgássérült parkoló van az Auchan mögött, az autóbusz pályaudvarnál és a Városházánál. A jegyző megígérte, hogy ennek utána néznek.

 

 

kozmeghallgatas2022 (15)

 

 

Majd pedig sor került a frankhegyi ügyekre. Pusztayné dr. Jakab Róza kezdte a felszólalók sorát. Hangsúlyozta, hogy a közeljövőben mindent nyilvánosságra fognak hozni. Nem akarnak politikai vitát gerjeszteni, de ezt még az önkormányzati választások előtt meg fogják tenni. Kiemelte, hogy a frankhegyieknek szükségük van vízre és csatornára. Részéről egy kérdés hangzott el, hogy hová tűntek a frankhegyiek adóforintjai?

Kérdésére Bocsi István reagált, aki elmondta, hogy a város költségvetése nyilvános és hozzáférhető, az adóforintokra vonatkozó kérdéseknek bárki bármikor utána tud nézni.

 

 

kozmeghallgatas2022 (14)

 

 

Lévay Tibor nehezményezte, hogy az Önkormányzat nem segíti a Frankhegy fejlesztését. Elmondása szerint inkább gátolják azt. Hozzátette, hogy nem akarnak politizálni, de küzdenek a jogaikért. Továbbá eszmei és nem gazdasági támogatást kérnek a városvezetéstől.

Dr. Bocsi István válaszában kifejtette, hogy az Önkormányzat a Viziközmű Társulatot soha nem ellenségként kezelte. Javasolta, hogy fogadjanak fel egy tervezőt, aki el tudja kezdeni a munkát.

 

 

kozmeghallgatas2022 (8)

 

 

Gulyás Kálmán a frankhegyi témához hozzátette, hogy ő a Mozdony utcában lakik, ahol minden közmű megvan, víz és csatorna is. Viszont ő a fejlesztéseket nem támogatja, mert nem tudja, hogy a már meglévő hálózat eltudná-e látni a megnövekvő igényeket.

 

 

kozmeghallgatas2022 (12)

 

 

Az utolsó témacsoport áttárgyalása után bárki tehetett fel kérdést a képviselőknek felszólalási jegy nélkül.

Szóba került az utolsó részben a Naphegy utcába tervezett parkoló ügye is. A témában felszólaló lakó véleménye szerint nem jó megoldás, hogy több parkolót alakítanak ki, viszont forgalomlassító küszöbre szükség lenne.

Lőrincz Mihály elmondta, hogy sokan szeretnének az utcában plusz parkolókat, mert nem tudnak hová állni. Ezzel kapcsolatban még egyeztetnek az utcában lakókkal.

 

 

kozmeghallgatas2022 (1)

 

 

Utolsóként Farkas Gábor, a Hermann Ottó Általános Iskola tanára kért szót. Dr. Czuczor Gergely felé szeretett volna kérdéseket intézni, de a képviselő a közmeghallgatás elején elhagyta a termet.

 

Így zajlott az első új rendszer szerinti közmeghallgatás Budaörsön. A következő ilyen alkalom egy év múlva esedékes. Addig lesz ideje a hivatalnak finomítani a tapasztalatok alapján a szabályokon. 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.