Háromszáz programot kínál országszerte a Közösségek Hete

Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva elsősorban a fiatalokat akarja megszólítani a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelynek részeként hétfőtől és vasárnapig országszerte 150 településen 200 programszervező 300 programmal várja a látogatókat – olvasható a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-hez hétfőn küldött közleményében.

 

A hatodik alkalommal megrendezett Közösségek Hete idén korunk aktuális kihívására, a kulturális intézmények körében is egyre nagyobb figyelmet kapó környezeti és a társadalmi fenntarthatóságra fókuszál.

A tájékoztatás szerint a Közösségek Hete az Ifjúság Európai Évéhez kapcsolódva a fiatalokban rejlő közösségi erőt is mozgósítani akarja, kiemelve, hogy a környezeti és társadalmi fenntarthatóság mindannyiunk közös felelőssége. A környezetvédelemhez és az esélyteremtéshez kapcsolódó programoknak ad teret a Zöld, zöldebb, legzöldebb, az Egy szívvel, egy lélekkel vagy az Adj esélyt! című témakör.

Idén a szervezők a fiatalok megszólítására hozták létre a Tiéd a pálya című tematikát olyan programokkal, amelyek segítik őket önmaguk megtalálásában. Mindezek mellett a hagyományőrzés éltetésére a Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk, az egészséges életmód és a sportok népszerűsítésére a Mozdulj rá!, a kreativitás és az önkifejezés támogatására pedig az Alkotni öröm! – Ki mit tud?  című témák keretében szervezett programok adnak lehetőséget.

A Közösségek Hete hivatalos nyitóeseménye a Múzeumok a környezeti fenntarthatóságért című szakmai konferencia. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata szervezésében megvalósuló szakmai nap a múzeumok és a fenntarthatóság témakörét járja körül – írja a közlemény.

A rendezvénysorozatot minden évben egy országos felvezető kampány előzi meg. Idén a szervezők egy online szeretettérképet hoztak létre, amelyen feltüntetik azokat, akik valamilyen módon részt vettek a háború áldozatainak megsegítésében, valamint az elmúlt időszak önkéntes megmozdulásait tüntetik fel.

A Közösségek Hetét először 2017-ben rendezte meg a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás európai uniós projekt részeként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. A programokhoz évről évre több száz szervező, többek között múzeum, könyvtár és civil szervezet csatlakozik – olvasható a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.