A cigarettacsikk is hulladék – Ne dobja le a földre, mérgező!

(Budaörs, 2022. május 18. – Budaörsi Infó) A cigarettacsikk hulladéknak számít, eldobásával nemcsak szennyezzük a környezetünket – több, mint 15 év a lebomlási ideje –, de nagyon sokszor tűz is keletkezik a felelőtlenül eldobott csikkek miatt. A probléma enyhíthető azzal, ha a dohányosok a városszerte kihelyezett szemetesekbe dobják a csikket.

 

 

Budaörs Város Önkormányzata közleményben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény a közterületen történő dohány termékek használatát szigorúan szabályozza, kifejezetten tiltja a dohányzást játszóterek, bölcsődék, óvodák, iskolák 5 méteres körzetében és egészségügyi intézmények 10 méteres körzetében.

 

dohanyzas

A szelektív szigeten tűzveszélyes a dohányzás.

 

A cigarettacsikkek eldobása, főként a felsorolt védendő helyeken kimeríti a köztisztasági szabálysértést, mely közigazgatási bírsággal szankcionálható.

Közterületet, a közforgalom céljait szolgáló épületet, vagy a közforgalmú közlekedési eszközt beszennyezni TILOS. Ezen tiltások a cigarettacsikkekre is vonatkoznak.

 

 

cigaretta_e_cigaretta_fustoles_dohanyzas

 

 

Mérgező!

 

Azt hihetnénk, apró problémáról van szó, azonban a cigarettázásból megmaradt csikk számos mérgező anyagot tartalmaz,műanyagtartalma miatt pedig 15 év után sem bomlik le, ezért talaj- és vízszennyezése komoly környezetvédelmi problémákat okoz, rengeteg tűz keletkezik aszályos időszakban a felelőtlenül elhajított csikkek miatt.

 

 

cigicsikk

 

 


Az eldobált dohányhulladék jelentős mennyiséget tesz ki, az összegyűjtése sok munkával jár. Pedig a megoldás egyszerű volna: a csikket helyezzük a városszerte elhelyezett szemetes gyűjtő edényekbe vagy szerezzünk be zsebhamutálat.


 

 

dohanyzas_halal_cigaretta

 

A legüdvösebb persze a dohányzásról való végleges lemondás lenne, de addig is, mindenki tartsa be a szabályokat és tegyen a környezetszennyezés ellen!

Minden értelemben.

 

 

Budapest_kozlekedesi_muzeum_tilos_dohanyzas_kopkodes_2014jul

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.