Egy bőrönddel Ukrajnából Budaörsre

(Budaörs, 2022. március 31. – Budaörsi Infó) 2022. március 23-án ülésezett a képviselő-testület, ahol többek között arról is döntöttek, hogy az ukrán háború miatt Budaörsre menekülők egy csoportja számára szállást biztosít az Önkormányzat egy helyi gimnázium kezdeményezésére.

 

 

Támogatta a képviselő-testület a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium kérelmét, hogy a város tulajdonában lévő Templom tér 12. alatti ingatlanban, az emeleti szálló rész 3 szobájában térítésmentesen helyezhessenek el a háború elől menekülteket.

 

 

testulet220324 (2)

 

A kérvényt Bene Tünde, az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója terjesztette be a testület elé. Ukrán családok elhelyezésében kérte az Önkormányzat segítségét az igazgató.

 

 

szoba

 

Somogyi Zsófia, az Illyés Gyula Gimnázium tanára koordinálja jelenleg a szobákba való beköltözést.

 

Az első lakók már meg is érkeztek. Utána jártunk, hogy hogyan is kerültek Budaörsre.

 

Gesztesi Katalin, budaörsi vállalkozó a Budaörsi Infónak elmondta, hogy egyik hajnalban tévénézés közben fogant meg a fejében az ötlet, hogy szeretné saját szemével látni, hogy mi történik a Keletiben. Felkelt és kiment egy rakomány adománnyal, és már aznap tudta, hogy biztosan be fog fogadni egy családot.

 

 menekultek_budaorson_220330 (2)

 

Elmondása szerint egy édesanyát szeretett volna a házukhoz venni, akinek van egy kisbabája, mert van egy üresen álló szobájuk, amibe csak nyár végén érkezik az unokája.

 

 

menekultek_budaorson_220330 (4)

 

„Megérkeztem a keletibe, ahol nagyon könnyen és egyszerűen ment a regisztráció, majd pedig mutattak egy listát, amiről választhattam, hogy kit szeretnék hazahozni a menekültek közül.

Kiválasztottam a legelső nevet és szólítottam őket. Megjelent egy 17 éves fiú, Babajev Salman. Ekkor már nem mondhattam azt, hogy én egy kisgyereket szerettem volna. Jött vele a 16 éves lánytestvére Ajsu és az édesanyjuk Gulsar.

Szeretettel fogadtam őket, nem volt számomra akkor már kérdés, hogy hazahozom őket és megpróbálok nekik segíteni.”

 

 

menekultek_budaorson_220330 (1)

 

A család március 15-én érkezett a vonatállomásra. Gesztesi Katalinhoz március 16-án költöztek be.

A gyerekek beszélnek angolul egy kicsit, így elmondták, hogy Kijevtől 500 km-re van az otthonuk, Dnyipró városából menekültek Magyarországra, mert egyszer csak az éjszaka közepén a házuk mellett felrobbant egy bomba. Két napig utaztak. Egy bőröndöt és három szatyrot tudtak csak magukkal hozni, amibe néhány ruhát, törölközőt és fogkefét raktak, meg valamennyi élelmiszert.

Az édesapjuk már korábban meghalt a korona-vírus járvány miatt, egy nagybátyjuk van, aki még kint van és beszámol nekik az ottani eseményekről.

„Számítottunk arra, hogy itt kapunk segítséget, mert az osztálytársaimmal tartom a kapcsolatot az interneten. Már mindegyikük külföldön van. Én vagyok az osztályomból az egyetlen, aki Magyarországra jött.” – mondta el a fiú.

 

 

menekultek_budaorson_220330 (3)

 

A család elmondása szerint, ha megtalálják Budaörsön a számításaikat, akkor itt maradnának amíg lehet. De szívesen hazamennének, ha már véget ért a háború. Viszont tudják, hogy ez nem egy-két hét lesz. És még ha véget is ér a háború, akkor is még probléma lesz, hogy most nincs se víz, se villany azon a környéken, ahol ők laknak. Mindent leromboltak.

 

Amíg a Gesztesi családnál laktak Katalin megmutatta nekik Budaörs nevezetességeit és elmentek Budapestre is.

„Egy ember több annál, hogy eszik meg iszik. Egy ilyen trauma után próbáltam programokat szervezni, segíteni a családnak, hogy kicsit elfelejtsék azokat a borzalmakat, amiket át kellett élniük.

 

 

menekultekbudaorson

 

menekultekbudaorson3

 

Nekem nagy családom van, úgy voltam vele, hogyha megtehetem, hogy segítsek, akkor miért ne.

Bár a gyerekeim az elején kicsit féltettek, és nem értették, hogy miért csinálom ezt az egészet, hiszen van elég dolgom.

De jó érzés volt, hogy bővült a családom, viszont nem gondoltam volna, hogy ez ennyire nehéz lesz.

Ami a legnagyobb energiát vette ki belőlem, az a kommunikáció volt. Hogy fordítanom kellett, segíteni nekik valahogy a semmiből elkezdeni egy új életet.”

 

 

menekult_csalad_budaorson

 

Miután megérkezett a család Budaörsre és megpihentek, akkor tudatosult bennük, hogy ahhoz, hogy munkát tudjanak vállalni, vagy el tudjanak kezdeni egy új életet ahhoz meg kell kapniuk a menekült státuszt.

Így elindultak az ukrán nagykövetségre, ahol több órás várakozás után kiderült, hogy a Harmat utcába kell menniük az Idegenrendészeti Hivatalba, ahol tudnak ideiglenes tartózkodási engedélyt intézni maguknak.

 

 

menekultekbudaorson2

 

Ami még nehézséget jelent az ő történetükben, hogy az édesanyának azerbajdzsáni útlevele van, így ő nem jogosult támogatásra, hisz most elsősorban az ukrán útlevéllel rendelkezőknek segítenek a szervezetek.

Viszont egyenlőre így is sikerült sok mindent elérniük. A gyerekek már voltak az Illyés Gyula Gimnáziumban, ahol szeretettel fogadták őket és folytathatják a tanulmányaikat.

A budaörsi Önkormányzat által felajánlott lakásokba március 27-én tudtak beköltözni.

 

 

menekultek_lakas

 

Szerveződött egy csoport a közösségi oldalon, a Budaörsi segítők, ahol néhány nap alatt bútorokat, ruhákat és tartós élelmiszert gyűjtöttek számukra.

A budaörsi Vöröskereszt is felajánlotta az Ukrajnából menekült családok számára a segítségüket és tartós élelmiszer csomagot, illetve tisztálkodási szereket vittek nekik.

 

 

menekultek_ukrajna20220330

 

 

Így kezdődött el Budaörsön a Babajev család új élete.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.