Rejtélyes beruházás a Víztorony utcában – Nem akarnak adótornyot a budaörsiek a közvetlen környezetükben

(Budaörs, 2022. március 29. – Budaörsi Infó) Valami készül a Víztorony utcában, de senki nem tudja, hogy pontosan mi is az. A lakók szerint a budaörsi Kőhegyen a Vízművek telkén a Vodafone megbízásából egy legalább 10 m magas mobil 5G adótornyot készülnek telepíteni a családi házak közé. A környéken élők petíciót indítottak, amit rövid időn belül már 1200-an alá is írtak.

 

 

Takács Krisztina, az egyik budaörsi lakos a Budaörsi Infónak elmondta, hogy azt vették észre, hogy az utcában a Vízművek területén egy 5-6 fős brigád napokon keresztül hozza a betont és betonoznak.

 

 

viztorony_utca_vizmuvek220329 (9)

 

„Nem értettük, hogy mi történik, mert semmilyen tájékoztatást nem kaptunk és tábla se volt kirakva arról, hogy elkezdődött volna itt bármilyen építkezés.

Az egyik szomszéd megkérdezte a munkásokat, akinek azt mondták, hogy egy 10 méter magas torony fog épülni itt az utcában.

Ezek után kezdtünk el utána kérdezni dolgoknak, próbáltuk kideríteni, hogy mi történik. Azt a választ kaptuk, hogy karbantartást végeznek. Viszont ezek a munkálatok egyáltalán nem karbantartásnak tűntek.

 

 

viztorony_utca_vizmuvek220329 (3)

 

viztorony_utca_vizmuvek220329 (11)

 

Ezért létrehoztunk egy petíciót GYORS ÖSSZEFOGÁS A KŐHEGYÉRT címen, és arra kértük a budaörsieket, hogy írják alá.

A következő felhívást tettük:

A budaörsi Kőhegyen a Vízművek telkén a Vodafone megbízásából egy legalább 10 m magas mobil 5G adótornyot készülnek telepíteni a családi házak közé.

Egy olyan tornyot, aminek 500 méteres körzetében lakóház sem lehetne, ha engedélyeznék, de úgy tűnik ezt még csak nem is engedélyezték.

Eddig 5 nagy vasbeton pontalap épült és toronyfogadó acélelemeket látni.

A precedensek (pl. Kesztölc, Szentendre, Nádasladány meghiúsult adótornyai) szerint gyors lakossági összefogással meg lehet akadályozni a torony telepítését!

A terület kiemelten védett természetvédelmi és városképi szempontból is, a várostól engedélyt nem kértek!”

 

 

viztorony_utca_vizmuvek220329 (7)

 

A lakosok pár nap alatt elérték az 1200 aláírást. Most azt tervezik, hogy felkeresik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) és megkérik, hogy tájékoztassák őket arról, hogy pontosan mi épül, vagy épülhet a Víztorony utcában.

 

 

viztorony_utca_vizmuvek220329 (1)

 

M. Kalovits Márk, a körzet önkormányzati képviselője is a helyszínen járt, és aláírta a petíciót.

A képviselő a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az egyik legnagyobb probléma az, hogy itt történik valami, de nem az, amit mondanak.

 

 

viztorony_utca_vizmuvek220329 (12)

 

„A Vízművek tájékoztatása szerint itt egy karbantartás folyik, viszont a jelek arra mutatnak, hogy ez nem egy az. Ez egy új beruházásnak tűnik.

Sem az Önkormányzat sem a lakosok semmilyen tájékoztatást nem kaptak. 

A legfrissebb információ az, hogy az adótorony létesítése az NMHH jogkörébe tartozik, így mi hiába mennénk Érdre vagy Budakeszire, hogy segítsenek nekünk, a jogi szabályozás miatt erre nincs lehetőség.

Ezért arra a döntésre jutottunk a lakókkal, hogy a petíciót elküldjük az NMHH-nak. 

Bár múlt héten pénteken hivatalosan megállították az építkezést, de nem tudhatjuk, hogy miért és hogy hogyan tovább.

Úgy gondolom, hogy ez fél siker lehet, de ennél többet nem tudunk. Felkérjük az NMHH-t hogy tájékoztasson minket, hogy mi az, amire számíthatunk.”

 

 

viztorony_utca_vizmuvek220329 (6)

 

viztorony_utca_vizmuvek220329 (3)

 

A lakók a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól is remélnek támogatást, mert a Kőhegy mint kiemelten védett terület hozzájuk tartozik.

A petíció a fenti linken található.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.