Geomágneses vihar érte el a Földet

Az ilyen jelenségek nemcsak látványos Aurora Borealist, hanem komoly károkat is okozhatnak.

 

 

A NOAA (Amerikai Légkörkutató Intézet) tájékoztatása szerint október 9-én koronakilökődés történt a Nap felszínén, mely október 11-éről 12-ére virradó éjjel keresztezte a Föld pályáját. A Föld ekkor pont pályája azon részén haladt, ahol útjába került a Napból kilökődött anyagnak, így a töltött részecskéknek is, így a bolygónkat geomágneses vihar érte el.

A mostani vihart a NOAA G2-es kategóriába sorolta, ami közepesen erős geomágneses viharnak felel meg – írja az Időkép.

A napkitörés hatására töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe (ionoszférába) a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek.

A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben, emiatt láthatjuk a sarki fényt erősebbnek, illetve alacsonyabb szélességeken is megfigyelhetővé válik ilyenkor az Aurola Borealis.

 

 

izland_eszaki_feny

 

Negatív hatása is van a napkitöréseknek, ugyanis a műholdak, űrszondák működésében zavart okozhatnak, vagy akár az igazán erősek tönkre is tehetik azokat, valamint bolygónkon is áramkimaradások következhetnek be, illetve összeomolhatnak akár a kommunikációs és navigációs rendszerek is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.