Ejtőernyős ugrással emlékeztek a 100 éve született Szenes Hannára a Budaörsi Repülőtéren

(Budaörs, 2021. július 26. – Budaörsi Infó) Nevét szinte az egész világon ismerik. Műveit húsznál több nyelvre fordították le és ötven országban adták ki. Izrael államban, mint nemzeti hős sorsa és helytállása tananyag és az ottani érettségin is tétel. Szenes Hannára emlékeztek a Budaörsi Repülőtéren július 23-án pénteken – adta hírül a mazsihisz.hu.

 

 

A 100 éve született Szenes Hanna emlékére a Mensch Alapítvány szervezésében július 23-án pénteken négy izraeli és hét magyar ejtőernyős ugrott ki a Budaörsi Repülőtér felett a világ egyetlen repülőgépes Li-2-eséből 6000 láb, azaz körülbelül 2000 méter magasból.

 

 

A főszereplő Li-2 utasszálító repülőgép

 

A Dar Nahum vezette izraeli ejtőernyős csapat tagjai voltak: Ilan Dahan, Zohar Davidovith, Snir Shoshan és Gilad Pinahs.

 

 

izraeliek_megemlekezese_budaorsi_repuloter_2021jul23

 

Szenes Anikó vagy Szenes Hanna (Cháná Szenes; Budapest, 1921. július 17. – Budapest, 1944. november 7.) magyar költő, zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hős.

Szenes asszimilált zsidó családba született. Édesapja, Szenes Béla ismert újságíró és színpadi szerző volt. Hatéves volt, amikor édesapja elhunyt, így György (Giora) nevű testvérével együtt édesanyja, Salzberger Katalin (Katerina) nevelte fel. Nyaranta Dombóvárra járt nyaralni, itt ismerkedett meg Pataki Ferenc fejszámoló művésszel. Nagybátyja Szenes Andor, unokatestvére Szenes Iván volt.

Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását.

Szenest a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték és az ítéletet végre is hajtották. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei széles körben ismertek.

Nevét szinte az egész világon ismerik. Műveit húsznál több nyelvre fordították le és ötven országban adták ki. Izrael államban, mint nemzeti hős sorsa és helytállása tananyag és az ottani érettségin is tétel.

 

 

Mihail_Kolodko_szenes_hanna_szobor

 

Emlékét Budapest VII. kerületében a Szenes Hanna park neve őrzi, ahol 2020-ban nőnapon elhelyezték Mihail Kolodko őt ábrázoló miniszobrát is. Izraelben utcák viselik a nevét. Dombóváron teret neveztek el róla.

 

 

(Budaörsi Infó / forrás: Wikipédia)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.