Koronavírus – Nincs újabb áldozata a járványnak, 85-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Nincs újabb halálos áldozata a koronavírus-járványnak, de újabb 85 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 588 272 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 357 511-en már a második adag vakcinát is megkapták.

 

A kormányzati portálon azt írták: 809 101-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 30 020, és 745 277 ember tekinthető gyógyultnak.

Kórházban 67 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 33 804-re csökkent.

Hatósági házi karanténban 1376-an vannak, a mintavételek száma 6 284 811.
Azt írták: a regisztráltak száma meghaladta az 5,5 millió és 94 százalékuk már fel is vette az oltást.

Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból az egyik legbiztonságosabb ország – írták. Hozzátették: a delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Emlékeztettek: az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt az operatív törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé tették a harmadik oltás felvételét mindenkinek augusztus 1-től.

Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt az oktatási intézményekben is elérhető lesz az oltás.
Az oltásra továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

A közlemény szerint az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

Emlékeztettek: Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növelve a járvány elleni védettséget. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon, a többi szomszédos országból – Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából – érkezők pedig az erre a célra kijelölt kórházak oltópontjain kaphatják meg az oltást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy akik Magyarországon szeretnék beoltatni magukat, mindenképpen hozzák magukkal útlevelüket, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

Felidézték azt is, a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

A kormány emellett nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

Kitértek arra is, hogy az uniós oltási igazolás már elérhető az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik unión belüli utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon.

Az igazolás nem minősül úti okmánynak, nem állítják ki és nem küldik meg hivatalból – hívják fel a figyelmet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 423) és Pest megyében (112 215) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 741), Győr-Moson-Sopron (44 488) és Hajdú-Bihar megye (42 633). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 790). MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.