Több mint félmilliárd forintból segítette a barlangok és földvárak megóvását a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Több mint félmilliárd forinttal segítette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a legjelentősebb földvárak és 38 barlang megóvását- közölte az Agrárminisztérium.

 

 

Két projekt keretében 560 millió forint értékben zajlottak állagmegóvó munkálatok, fejlesztések a Bükki Nemzeti Park területén – idézte a közlemény Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkár beszédét, amely a barlangok és földvárak megóvását célzó projektek zárórendezvényén hangzott el Felsőtárkányban.

Az államtitkár szerint Magyarország nemzeti parkjai kiemelt szerepet töltenek be a hazai ökoturizmusban: az országban található 700 ökoturisztikai létesítmény felét az igazgatóságok üzemeltetik. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fenntartásában van a teljes nemzeti parki bemutatási infrastruktúra negyede – emelte ki.

Hangsúlyozta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt 10 évben megduplázta látogatóinak számát, évente már több mint 200 ezer vendéget fogadnak létesítményeikben.

A közleményben idézték Rónai Kálmánnét, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetőjét, aki azt mondta, hogy 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű és két védett barlangban, valamint ezek környezetében történtek különböző védelmi beavatkozások. A munka során biztosították a bejáratokat, megszüntették az eltömődéseket. Emellett a Szalajka-völgyi információs házban kialakítottak egy kiállítást, amely a Bükk hegység geológiáját, a barlangok kialakulását, élővilágát ismerteti.

Emlékeztetett arra, hogy az igazgatóság területén több mint 1200 barlang található, az elmúlt években 763 millió forintot fordítottak a barlangok védelmére és fenntartására. Ennek a folyamatnak a negyedik üteme a záruló program, amely 380 millió forintból valósult meg.

A földvárak megóvására 180 millió forintot fordított az igazgatóság. Hét helyszínen zajlottak beavatkozások: Kelemen-székén; Verebce-bércen, Dédesi váron; Cserépfalu – Mésztetőn; Felsőtárkány Kő-közi váron; Bükkzsérc – Hódos-tetőn; Felsőtárkány Vár-hegyen, illetve a Sajónémeti Vár-hegyen.
Öt új tanösvényt alakítottak ki, összesen 21 kilométer hosszúságban, valamint létrehoztak hat esőházat, és kihelyeztek erdei bútorokat, ismeretterjesztő táblákat – sorolta az eredményeket az igazgató.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.