Év végi Családikedvezmény-kalkulátor

A következő két kalkulátor a családi kedvezmény bevallásához nyújt segítséget.

 

 

A „Családikedvezmény-kalkulátor az éves bevallás elkészítéséhez” segítségével kiszámolhatja, hogy milyen összegben tud kedvezményt érvényesíteni és a bevallását hogyan kell kitöltenie. A program kizárólag az Ön által megadott adatok alapján számol, ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni.

A bevallás kitöltésekor ne felejtsen el nyilatkozni a gyerekekről, azaz az eltartottakról, kedvezményezett eltartottakról, közös igénybevétel, megosztás esetén ennek tényéről! Ha a bevallási tervezet már tartalmazza ezeket az adatokat, akkor célszerű azokat ellenőrizni.

 

Ügyeljen arra, hogy a családi járulékkedvezmény alapjaként az adóalap után meghatározott, Önt terhelő járulék vehető figyelembe! Ez például azt jelenti, hogy a munkabére után családi járulékkedvezmény alapjaként megállapított járulék nem lehet több, mint:

– az adóalap 17 százaléka 2019-ig,

– az adóalap 18,5 százaléka 2020-tól.

 

A „Jogszerű családi kedvezmény kiszámítása” kalkulátor segítségével meghatározhatja az év közben jogszerűen és jogosulatlanul igénybe vett családi járulékkedvezmény összegét.

A kalkulátorok használatát a sorok mellett elhelyezett súgóikonok segítik.

A családi kedvezményről bővebben „A családokat érintő adóalap-kedvezmények” című 73. számú információs füzetben olvashat. Ebben az információs füzetben a családi kedvezményen kívül megtalálja a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének, valamint az első házasok kedvezményének érvényesítési és bevallási szabályait is.

 

A 2020-ra vonatkozó füzet a következő linken érhető el:
https://nav.gov.hu//data/cms508857

/73_A_csaladokat_erint__adoalap_kedvezmenyek_20200804.pdf

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.