„Moscow Sounds” – A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus újabb sikere

(Budaörs, 2021. május 5. – Budaörsi Infó) Újabb elismerést szerzett a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus, a „Moscow Sounds” nevezetű nemzetközi online kórusfesztiválon – ezúttal Moszkvában -, ahol egyedüli kórusként képviselte Magyarországot.

 

 

Ez az esemény élőben is több száz kórust mozgat meg évente Oroszországban, most is így volt. Másfél évesnél nem régebbi videófelvétellel lehetett benevezni a fesztiválra, amely április 1-24. között zajlott, de az interneten követhető volt és visszahallgatható jelenleg is.

A produkciókat egy öttagú szakmai bizottság értékelte: két moszkvai orosz, egy azerbajdzsáni, egy montenegrói és egy pesarói olasz karnagy, akik nem pontoztak, hanem osztályoztak.

Az elérhető legmagasabb osztályzat a 10-es volt. Az orosz rendszerben nincs arany, ezüst és bronz minősítés, mint ahogy eddig megszoktuk, hanem azok a kórusok, amelyek 9 és 10 közötti osztályzatot értek el, azok I., a 8 és 8,99 közöttiek II., a 7 és 7,99 közöttiek pedig III. díjas besorolást kaptak.

Az osztályzás szigorúságát és komolyságát mutatja az a tény is, hogy 7 alatt már nem osztottak ki díjat.

Nagyon sok kategóriában indultak a kórusok, a népzenétől kezdve a szakrális zenéig, de azon belül is osztódtak az együttesek életkor, létszám, zenei anyag stb. szerint.

 

 

sapszonkorus

 

A felnőtt nagy vegyeskarok „Musica Sacra” kategóriában összesen 6 kórus kapott díjat, köztük a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus is 8,3-as osztályzattal az elérhető 10-ből.

Előttük végzett egy minszki fehérorosz kórus 9-es osztályzattal, valamint egy olasz kórus 8,4-gyel, ezután jött a budaörsi kórus 8,3-mal, majd egy orosz kórus 8,1-gyel és két olasz kórus 8-as osztályzattal. A többi kórus ebben a kategóriában nem érte el a 7-es osztályzatot.

Ez az eredmény azért is nagy siker a Kórus számára, mert egy több mint száz kórusos kategóriában bekerültek az első hat díjazottba, azon belül pedig a harmadik legmagasabb osztályzatot kapták, ami ebben a minősítő rendszerben II. díjas besorolást jelentett.

A várakozáson felüli eredményhez nagyban hozzájárult Burkus Boglárka lelkes szoprán szólója és  Szabó Marcell briliáns zongorajátéka.

Ide kattintva megtudják nézni a videót! A budaörsi kórus 54:24-től látható.

 

MoscowSounds

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.