Fotópályázatot hirdettek a gyepes élőhelyek értékeinek bemutatására

A gyepek titkai címmel hirdetett fotópályázatot a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növényfajainak bemutatására, népszerűsítésére.

 

 

Az Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. Ezek a füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a pannon gyepek összefoglaló nevet – emlékeztet a Herman Ottó Intézet által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Mint a kiírók hangsúlyozzák, a mérsékelt övi füves élőhelyeknek is megvannak a tipikus növényfajai, amelyek kifejezetten a gyepekre jellemző körülményekhez alkalmazkodtak, más élőhelyeken nem találják meg az életfeltételeiket. Ilyen fajok Magyarországon például a réti kardvirág, az árvalányhaj-fajok, a tátorján vagy a bókoló zsálya.

A mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon – figyelmeztet a közlemény.

A fotópályázat Magyarország első természetvédelmi LIFE integrált projektje, a Grassland-HU keretében valósul meg.

A 8 éves projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése, amit többek között az Országos Gyepstratégiai Terv összeállításával; a mintaterületek alapállapot-felmérésével és a természetvédelmi beavatkozások és kezelések hatásainak monitorozásával; a gyepekhez kötődő zászlóshajó fajok hazai és nemzetközi akcióterveinek elkészítésével, illetve a meglévők felülvizsgálatával; egy az inváziós fajokra vonatkozó országos adatbázis létrehozásával; öt – természetbarát módszereket alkalmazó – modellgazdaság kiválasztásával; valamint egy természetmegőrző tanácsadó szolgálat elindításával kíván elérni.

A pályázaton amatőr és hivatásos fotósok is részt vehetnek.

Jelentkezni és a fényképeket feltölteniwww.grasslandlifeip.hu/fotopalyazat honlapon lehet július 31-ig.

Az első három helyezettről a zsűri, míg a közönségdíjról az augusztus elején a Grassland-HU Facebook-oldalon indított szavazás dönt majd; az ünnepélyes eredményhirdetést szeptember elején tartják.

A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotás vándorkiállítás formájában megtekinthető lesz a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban – áll a közleményben. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.