Budaörsiek együtt, egymásért! Karantén tapasztalatok – A Romano Glaszo együttes és a Budaörsi Tanoda világa az online térben

(Budaörs, 2020. június 8. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt társadalmi vállalásként indította el a Mindenki maradjon otthon! online videósorozatát. Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradások mellett más módokon is elviszi a budaörsiek otthonába a tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Ebben segítségünkre volt tíz állandó budaörsi honfitársunk, akik  – több alkalmi segítő mellett – minden héten új tartalommal töltötték meg a mindennapokat. Köszönjük a budaörsi közösség érdekében vállalt kitartó áldozatos munkájukat! 

 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

A sorozatunk új címe:

Budaörsiek együtt, egymásért!

 

 


Új videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


egyuttegymasertcsapatwebre2020

 

Mintegy az elmúlt időszak összegzéseként és az újabb sorozat indításaként, előadóinkat arról kérdeztük, hogy számukra hogyan telt a karantén időszaka, miként élték meg a bezártságot és hogy mit terveznek a jövőt illetően.

Mai cikkünkben a Romano Glaszo Együttes vezetőjének, Lakatos Györgynek a gondolatait olvashatják.

 

 

Lakatos György:

A hétköznapok és a hétvégék teljesen összefolytak

 

Mi volt a legnehezebb az elmúlt hat-nyolc hétben?

Számtalan nehézségbe ütköztünk március közepe, a korlátozások kihirdetése óta.  Néhány példa:

Nem tudtunk előadásokat tartani, csak digitálisan, online, de ez nem tudta pótolni a személyes találkozásokat.

Külföldi és a magyarországi előadások maradtak el, ami mentálisan hihetetlenül rosszul érintette a zenekart, hiszen egész évben utazunk, járjuk Európát és Magyarországot.

A Budaörsi Tanodában „csak” online tartottunk korrepetálást, felkészítést, fejlesztéseket, azonban ez a fajta segítségnyújtás nem működött úgy, ahogy a személyes találkozások alkalmával történtek. Mind a gyerekek, mind a tanárok és önkéntesek rendkívüli erőfeszítéseket tettek azért, hogy haladjanak az iskolai tananyaggal, leckével.

Az együttes tagjai nem tudtak iskolába járni, nem tudtak normális körülmények között felkészülni az érettségire, a vizsgákra, ez pszichikailag megviselte őket.

Voltak olyan együttestagok, akik szinte egyáltalán nem hagyták el az otthonukat, mert vagy ők, vagy a családtagjaik veszélyeztetettek volta, vagy azok ma is. Így ők szinte csak online tudtak részt venni a próbákon és a Tanoda működésében.

A bezártság időnként konfliktusokhoz vezetett a családon belül, de azért súlyos problémák nem alakultak ki.

 

 

lakatosgyorgy2020

 

Volt bármilyen pozitívum a karantén ideje alatt, és ha igen mi volt az?

Nagyon kicsi volt a forgalom Budapesten és az országban, jól lehetett közlekedni, amikor erre lehetőségünk volt.

Sokkal többet tudtunk foglalkozni a Romano Glaszoval és a családtagjainkkal.

Új dalokat tanultunk meg, a régieket újra hangszereltük.

Az interneten, az online térben sokkal jobb tapasztalatokat szereztünk mint addig. Megtanultunk szépen és jól beszélni a képernyő, a kamera előtt.

A zenekarról új és szép videófilmek, fotók készültek.

Létrehoztuk a Budaörsi DigiTanodát, amely online segítette a gyerekeket a tanulásban. Szerveztünk digitális angol és cigány nyelvórákat, voltak tánctanítások és énekórák is, de szerveztünk vetélkedőket is.

 

 

Ha minden visszaáll a régi kerékvágásba, akkor mi az, ami hiányozni fog az elmúlt hat hétből?

A Budaörsi DigiTanoda mindenképp hiányozni fog, a sok beszélgetés, kapcsolattartás is, valamint az online programok.

A Romano Glaszo néhány tagja szinte minden nap tudott próbálni és haladni, ez nagyon fog hiányozni.

A megkezdett aktív munka (fotók, videók, próbák) a zenekar körül nagyon fog hiányozni.

 

 

Van olyan dolog, amit szerinted a karantén után is ugyanúgy kellene csinálni, mint előtte?

A DigiTanoda egyes elemeit továbbra is folytatni fogjuk.

A közönséggel való kapcsolattartást is szeretnénk folytatni.

 

 

Észrevettél magadon bármilyen változást az elmúlt hetekben?

Azon kívül, hogy a híztam 5 kilót, igen voltak más változások is. A Budaörsi Tanoda, a Digitanoda, a Romano Glaszo együttes, a tanodás gyerekek és mindezek jövője nagyon aggasztott. Mind én, mind a munkatársaim, mind a családtagjaim azt vették észre, hogy idegesebb, türelmetlenebb lettem, időnként rosszul dolgoztam fel a problémákat.

 

 

Hogy nézett ki egy napod? Mit csináltál?

Korán keltem, úgy 6 óra körül már a Tanodában voltam és dolgoztam. Megterveztem a magam, a munkatársak, az önkéntesek, a zenekar napját, munkatervet készítettem. Megírtam a levelekre, e-mailekre a válaszokat.

A Tanoda hivatalos ügyeivel kapcsolatos ügyeit intéztem: elszámolások, beszámolók, költségvetés, előkönyvelés, programok, tervezetek stb. Majd 10 óra körül érkeztek a munkatársak és az önkéntesek, akikkel felvettük a táncfoglalkozásokat, énektanítást, a külsősöktől elkértük a nyelvtanításról szóló videókat. Majd mindezeket felraktuk az internetre, elküldtük a többi tanodának és a gyerekeknek. Délután a gyerekekkel foglalkoztunk, ahogy lehetett: korrepetálás, tanítás, fejlesztés, de mindez online. Időnként egyeztettünk más tanodákkal és az iskolákkal is.

Késő délután voltak a vetélkedők, élő bejelentkezések, tánc –és énekórák, valamint a próbák a Romano Glaszo együttessel. Estére még bent maradtam a Tanodába, hogy a napi beszámolókat, jelentéseket, összegzéseket elkészítsem, úgy este 9-10 óra felé értem haza, de volt úgy, hogy még otthon is dolgoztam. A hétköznapok és a hétvégék teljesen összefolytak. Időnként voltak nem rutinszerű tevékenységek is: klipforgatás, fotók készítése, adományok szállítása vidékre.

 

 

Otthonról dolgoztál? Hogy ment így a munka? Milyen nehézségek voltak, vagy esetleg könnyebb volt így?

Részben otthonról dolgoztam, elsősorban esténként, de javarészt a Tanodában végzetem a munkámat. Nem szeretek online dolgozni, sokkal jobb a személyes jelenlét, hiszen az életszerűbb és hatásosabb is, sokkal emberibb. Igaz, vannak olyan tevékenységek, amelyek csak a gép előtt végezhetők el (beszámolók, elszámolások, programtervek, pályázatok stb…), de az én munkámnak legalább 50%-a a személyes kapcsolattartásra, találkozásokra koncentrálódik: tanítás, fejlesztés, előadások megtartása, tréningek, képzések, sportfoglalkozások, táncházak stb.

 

 

Ha össze kellene foglalni, akkor a te sorozatod miről szólt, mit mutatott be az elmúlt heteken, mire összpontosítottál, mit akartál megosztani az olvasókkal?

Mi, a Budaörsi Tanoda és a Romano Glaszo együttes semmi mást nem tettünk, mint amit egyébként teszünk a normális, karantén nélküli világban: koncertek megtartása, táncház, tánctanítás, nyelvórák, gyerekek segítése és támogatása a tanulásban, szabadidős tevékenységek szervezése, képzések, tréningek, érzékenyítő foglalkozások megtartása stb. Ezt a tevékenységünket tettük át online, digitális formába, amit lehetett.

 

 

 

“A Romano Glaszo együttes és a Budaörsi Tanoda világa az online térben” címmel minden héten kedden továbbra is láthatják majd az együttes videót a Budaörsi Infó Online-on!

 

Ezen a héten a Romano Glaszo együttes hét napon keresztül 30 perces koncerteket ad a város különböző pontjain. A koncertekről élő közvetítésben jelentkezünk.

 

romanoglaszohetwebre

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.