Budaörsiek együtt, egymásért! Karantén tapasztalatok – Csütörtöki dal Balás Eszterrel

(Budaörs, 2020. június 2. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt társadalmi vállalásként indította el a Mindenki maradjon otthon! online videósorozatát. Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy a saját és szeretteink érdekében vállalt ideiglenes szobafogságra tekintettel a megszokott híradások mellett más módokon is elviszi a budaörsiek otthonába a tudnivalókat, de alkalomadtán némi szórakozást is. Ebben segítségünkre volt tíz állandó budaörsi honfitársunk, akik  – több alkalmi segítő mellett – minden héten új tartalommal töltötték meg a mindennapokat. Köszönjük a budaörsi közösség érdekében vállalt kitartó áldozatos munkájukat! 

 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

A sorozatunk új címe:

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Új videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

egyuttegymasertcsapatwebre2020

 

Mintegy az elmúlt időszak összegzéseként és az újabb sorozat indításaként, előadóinkat arról kérdeztük, hogy számukra hogyan telt a karantén időszaka, miként élték meg a bezártságot és hogy mit terveznek a jövőt illetően.

Mai cikkünkben Balás Eszter válaszait olvashatják, aki csütörtökönként lepte meg olvasóinkat egy-egy dallal. 

Balás Eszter:

Szerintem semmi sem lesz ugyanolyan, mint régen

 

 

balasszeter2020

 

Mi volt a legnehezebb az elmúlt hat-nyolc hétben?

A legnehezebb volt a félelem, és az, hogy nem is tudtam pontosan, mitől és mennyire kell félni. A bizonytalanság. A láthatatlan „ellenség”. Egy háború is biztos borzalmas, de ott legalább látható, hallható az, amitől félni kell. A vírus megfoghatatlan és ravasz, főleg a hosszú, tünetmentes lappangási idő miatt, amikor bárki gyanútlanul fertőzhet meg egy sereg embert anélkül, hogy tudna róla.

 

Volt bármilyen pozitívum a karantén ideje alatt, és ha igen mi volt az?

Ami jó volt:
– a befele fordulás, a csökkentett üzemmód, a megállás, a pihenéshez, semmittevéshez való „jog”.

– Amikor az első sokkból magamhoz tértem, és elkezdtem online órákat adni. Rengeteg új technikát tanultam, ez örömmel és lelkesedéssel töltött el.

– Lehetett énekelni, ebben kialakult egy rendszeresség. Egész hetet lehetett gondolkodni, mi legyen a következő dal. Próbálgatni, ízlelgetni, hogy hangzik majd.

– Elképzelni, kinek segít, ki az, akinek tetszik majd. Mert a zene gyógyít, ebben biztos vagyok.

– Figyeltem, ki mennyire hiányzik, én kinek hiányzom. Vártam a telefonokat, kaptam is sokat meglepődve, másokat repesve. Azt is figyeltem, kik azok, akiket leggyakrabban hívok ebben a különleges, kiemelt helyzetben. Mert ez sok mindent leleplez.

 

Ha minden visszaáll a régi kerékvágásba, akkor mi az, ami hiányozni fog az elmúlt hat hétből?

Szerintem semmi sem lesz ugyanolyan, mint régen. Egy ekkora változás, amikor „megáll a világ” nem múlhat el „csak úgy”. Nem lesz „régi kerékvágás”. De figyelnem kell, vigyáznom a pillanat kiemelt átélésének megszerzett magas hőfokára, a lassabb élettempó értékelésére, élvezetére.

 

Észrevettél magadon bármilyen változást az elmúlt hetekben?

Lelassultam és megengedőbb, elnézőbb lettem önmagammal szemben. Abbahagytam a túlzott hajtást, a feszített munkatempót. Törekszem arra, hogy jobban figyeljek, vigyázzak másokra, magamra.

Szeretnék a jövőben többet közösen alkotni, új dolgokat létrehozni, mint pl. a karantén-videók.

 

Hogy nézett ki egy napod? Mit csináltál?

Egy átlagos napom:
Hatkor kelek. Ha szerencsém van, öreg kutyám és szintén öreg cicám megkímél a nagytakarítástól. Ha nincs, – nem. 40 perc séta Mukival, verőfény, lélek nincs az utcán.

Tartalmas reggeli, kertészkedés, a lakás egy-egy sarkának alapos átforgatása. Finomakat és egészségeseket főzök. Ebéd után német, jóga, lektorálgatom a könyvemet, készülés az on-line órákra vagy épp on-line órák tartása.

Újabb séta Mukival, már többen vannak kint, de könnyen elkerülöm a közelséget. Van, hogy jókat beszélgetünk Jóskával. Gabika bevásárol nekünk. Heti egyszer énekelek a Budaörsi Infó-nak. Barátokkal csetelek, telefonon csevegek. Jó könyveket olvasok, este szinte mindig sikerül egy-egy érdekes filmet megnézni.

Jó nap volt.

Este könnyen elalszom. Hajnalban rendszeresen felriadok. Majdnem minden éjjel azt álmodom, járvány van. Rengeteg ember meghal, sokan betegek, szenvednek. Csak nyomós indokkal lehet kimenni az utcára. Aggasztó a jövő gondolata. Rendkívül nyomasztó az egész… Felébredek. Első gondolatom a megkönnyebbülés: de jó, hogy csak álom!

És akkor – borzasztó! – rájövök, hogy ebből a rémálomból egy darabig nem lehet felébredni. És nagyon nincs kedvem felkelni.

 

Otthonról dolgoztál? Hogy ment így a munka? Milyen nehézségek voltak, vagy esetleg könnyebb volt így?

Kontakt-órák helyett online órákat adtam. Lecsökkent felére az óraszámom, mert a kisebbekkel nem tudom elképzelni személyes kapcsolat nélkül a logopédiai foglalkozást. Így is csak azokkal voltam sikeresebb, akikkel már megalapozott volt a múltbeli, személyes kapcsolatom.

Nehézség volt, hogy sokkal többet kellett készülni, rengeteg energia ment el az óravezetés lendületének, tempójának, tartalmi szerkezetének megtartására. Sose éreztem igazi intimitást, a gép, mint egy 3. személy volt jelen. Könnyebbség volt a technikai megoldások (pl. órarészletek rögzítése, szövegek azonnali átküldése, stb.) alkalmazása, Ezeket megtartom a jövőben is.

 

Ha össze kellene foglalni, akkor a te sorozatod miről szólt, mit mutatott be az elmúlt heteken, mire összpontosítottál, mit akartál megosztani az olvasókkal?

Nekem inkább hallgatóim, nézőim voltak. A sorozatot, bármilyen önzésnek tűnik, – első sorban saját célomra használtam. Imádok énekelni, rettentő nagyra értékelem a népdalok művészi értékét, boldog vagyok, ha ezt bárkinek közvetíthetem. Hiszek a zene gyógyító erejében, annak is használ, aki csinálja, annak is, aki hallgatja.

 

 

Eszter további videói csütörtökönként lesznek láthatók a Budaörsi Infó Online-on és a Youtube-csatornánkon! Kövessék figyelemmel a Csütörtöki dal Balás Eszterrel című sorozatát! 

 

 

Addig is nézzék/hallgassák meg Balás Eszter eddigi videóit:

 

 

 

 

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.