Tüntetést szervez a hétvégére az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás

(Budaörs, 2019. november 20. – Budaörsi Infó) A budakeszi Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás sürgős cselekvésre hívja fel mindazokat, akiknek fontosak hazánk védett értékei, és az itt élő emberek jövője.

 

 

A Civil Összefogás szóvivője, Szigeti Balázs a Budaörsi Infónak elmondta, hogy megítélésük szerint veszélyben vannak az Álomvölgy nevű terület európai jelentőségű védett természeti és kulturális örökséget képező kincsei.

 

szigetibalazs

 

“Azt követeljük a terület tulajdonosaitól, hogy haladéktalanul állítsák le az évek óta tartó jogellenes és súlyosan természetkárosító tevékenységüket és az építési munkálatokat, és tartsák be a területre elrendelt változtatási tilalmat.

 

 

almosvolgy

 

Továbbá az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás követeli, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal, annak Érdi Járási Hivatala, és a Budaörsi Rendőrkapitányság tegye meg a törvények által előírt kötelező lépéseket a nyilvánvaló jogsértés és természetpusztítás ellen. Lépjenek végre fel az európai jelentőségű kiemelt természet megőrzési terület, valamint az ott élő fokozottan védett növény és állatfajok, az ott található kulturális örökség részét képező országosan védett kaptárkövek értékeiknek megfelelő, törvényes védelme érdekében!”

 


 

Az Álomvölgy Budakeszi és Budaörs határában, a Csíki-hegyek lábánál fekvő védett természeti terület, a Budaörsi Kopárok nyugati pereme. Európai jelentőségű kiemelt természet megőrzési terület, és mint ilyen része a Natura 2000 hálózatnak.

A Budakeszi-Farkashegyi repülőtér és a Kecske-hegy között helyezkedik el. Számos fokozottan védett növény- és állatfaj otthona, közülük több csak Magyarországon fordul elő. Kiemelkedő értékei a kulturális örökség részét képező védett kaptárkövek is.

 

almosvolgy3


 

 

Szigeti Balázs hozzátetette, hogy a terület tönkretétele ellen évek óta küzdenek a helyi lakosok, valamint a helyi önkormányzat, de jövője most mégis súlyos veszélyben van.

“A rendszerváltás előtt egy nappal magánkézbe került védett természeti terület tulajdonosai a helyi szabályozások kijátszásával, valamint a hazai természetvédelmi jogszabályok és az uniós irányelv tiltása ellenére – mezőgazdasági tevékenységhez kötődő, “juhászlakásoknak” nevezett – luxus lakások építésének előkészületeit kezdték meg. Teszik mindezt annak ellenére, hogy nincs építési engedélyük, és a Budakeszi Önkormányzat a területre 2020 májusáig változtatási tilalmat rendelt el.

 

35Bkeszi_Lovas_0002

 

2016-ban, „ismeretlenek” kiásták a védett fekete kökörcsin különleges színváltozatú töveit, és a napokban megkezdték a védett kaptárkövek tönkretételét is, markolóval bontva az ősi sziklafalat, útépítésre használva a kitermelt dolomitot. A korábbi években több alkalommal, grandiózus filmforgatások során feltépték a védett gyepet, teljes díszlet falut építettek, több száz ember, autó mozgott a telepített konténer telepek mellett. Elterelték a Bodzás-árok nevű patakot, mely az Országos Ökológiai Hálózat része.

 

 

almosvolgy56

 

A bolygó jövőjéért, és az ország természeti kincseinek megóvásáért aggódók az utolsó természetes élőhelyek még megmaradt darabjaiért harcolnak. Az Álomvölgy az egyik kiemelkedő példája az ilyen európai jelentőségű helyi csodáknak.

Megőrzésére a terület Natura 2000 területté nyilvánításával uniós szintű kötelezettséget vállalt Magyarország, melynek megszegése Európai Úniós kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után.

Hogyan történhet meg mégis, hogy a magánérdek felülírja a közérdeket?! Ne hagyjuk, hogy az illetékes hatóságok tétlenül tűrjék, hogy európai jelentőségű élőhelyeket az ország és az itt lakók szeme láttára örökre tönkretegyenek!”

 

 

Az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás a fentiek miatt átfogó kampányt indított jogi, szakmai, valamint civil érdek képviseleti eszközökkel azért, hogy véglegesen megnyugtató megoldás szülessen a terület természeti értékeinek és kulturális örökségének megvédésére.

 

Első tüntetésük 2019. November 23-án, 10-11 óráig lesz az Álomvölgy bejáratánál. Az esemény során a résztvevők nagy méretű szimbolikus lakat alakot formálnak meg, valamint a bejáratra is nagy számú lakatot fognak felhelyezni.

Az eseményen beszédet mond dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármester asszonya, Szél Bernadett országgyűlési képviselő, és az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás szóvivője.

 

A napokban elindított petíció ide kattintva érhető el.

Kampányindító videójukat ide kattintva nézhetik meg. 

Ide kattintva meg tudják nézni a hétvégi tüntetésre készített videóját a Civil Összefogásnak.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.