Óvakodjunk a zsebesektől!

(Budaörs, 2019. június 12. – Budaörsi Infó) A zsebesek jellegzetes alakjai a bűnözői körnek. Az igazi zsebtolvaj sohasem alkalmaz semmiféle erőszakot a kiszemelt dolog eltulajdonítása érdekében. 

Az elnevezés kétféle elkövetőt takar. Az egyik a valódi zsebes, aki az ujjaival dolgozik, a másik a zsebmetsző, aki különböző metsző-vágóeszközt vesz igénybe. A profi zsebtolvaj egyedül dolgozik, de a többségük csoportosan és általában már kialakult módszerek szerint tevékenykedik.

– A nagy tömegben, tömegközlekedési eszközre történő fel, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek és a szoros érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, értékeket.

– Mások kézben álcázott tárgyat tartva (pld. hatalmas reklámszatyorral, újságokkal) kutatnak értékeink után. Ezzel akarja a tolvaj a táskát, vagy a zsebet úgy eltakarni, hogy ne lehessen látni, amíg belenyúl.

– Egyesek látszólag zsebre dugott kézzel állnak mellettünk és a saját kivágott zsebükön át a kabátjukból kinyúlva „dolgoznak”.

– Leggyakoribb a kézügyességgel elkövetett lopás, amikor a tolvaj többnyire a kézben tartott vagy a földre helyezett táskából, ill. ruházatból veszi ki a kiszemelt tárgyat (A zsebtolvajok előnyösnek tartják a zipzáras vagy a mágneszáras táskákat, míg a csatos kivitelűvel nehezebben boldogulnak).

lopas

Ne legyen a ZSEBTOLVAJOK ÁLDOZATA! 

– A tömeg a zsebtolvaj vadászterülete. Ne tegyen értéket ruházat vagy táska külső részébe, zsebébe, táska tetejére!

– A pénztárcát ellenőrizhető, biztos helyre tegye (pld. a kabát belső zsebe, vagy olyan zárt táska, melyet a kézre erősít, viszonylag biztonságos tárolási helyek a ruházat alatt nyakba akasztott, vagy elöl hordott táskák)!

– Legyen óvatos a piacokon, utcán vásárolt árukkal és a visszajáró pénzzel, mert a bankjegyek nem mindig valódiak!

– Fizetéskor vagy ajándéka csomagoltatása alatt ne tegye a táskáját, pénztárcáját a pultra!

– Ne tartson nagyobb összegű készpénzt otthonában vagy magánál, igyekezzen lehetőség szerint ilyenkor is bankkártyával vásárolni, de a PIN kódot ne tartsa a kártya mellett!

– Ha bevásárlás közben készpénz felvételére van szüksége, forgalmas, jól kivilágított helyen lévő pénzkiadó automatát válasszon! Nézzen körül, hogy nem figyelik-e Önt!

– Ha nagy összegű pénzt készül felvenni, tervezze meg mit fog tenni! Lehetőség szerint ne menjen egyedül, a pénzt a bankban azonnal tegye el! Ne mondja el idegeneknek vagy alkalmi ismerősöknek, hogy pénzt készül felvenni!

rendorseg_budaors_2017m

Ha megtörtént a baj, hívja azonnal a rendőrséget! Ha észrevette az elkövetőt, próbáljon arra koncentrálni, hogy megjegyezze személyleírását. Ez nagyon nehéz éles helyzetben!

Anyagi és egyéb (nem pénzbeli) támogatásért forduljon bizalommal az alábbi szervhez:
Bűnmegelőzési, Mediációs és Áldozatsegítő Osztály
Cím: 1082 Budapest, Kisfaludy utca 9.
E-mail: pest@igazsagugy.gov.hu
Telefon: (1) 7000-950
Vezető: dr. Zombor Ferenc osztályvezető

Ügyfélfogadás:Jogi segítségnyújtás:
Hétfő: 13:00 – 17:30
Szerda: 09:00 – 13:00
Csütörtök: 09:00 – 12:00

Áldozatsegítés és jogi segítségnyújtás:
Hétfő: 13:00 – 17:30
Kedd: 09:00 – 15:30
Szerda, csütörtök: 09:00 – 13:00
INGYENES RENDŐRSÉGI SEGÉLYHÍVÓ: 107,112

RENDORSEG (5)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.