Ballagási ünnepség a Szent Benedek Iskolában

(Budaörs, 2019. május 4. – Budaörsi Infó) A budaörsi bencés középiskola 2019. május 2-án, pénteken megtartotta ballagási ünnepségét Budaörs központjában, a Templom téren.

 

 

A 2015-ben beiratkozott 52 diákja vehette magára a ballagóknak járó tarisznyát. Osztályfőnökeik Puchmann Rita és Ambrus Gergő tanárok vezetésével, és Hardi Titusz OSB főigazgató atya imájával kísérve búcsúztak el iskolájuktól. Az ünnepség legmeghatóbb részeként a katolikus templom oltárára helyeztek el egy-egy fehér rózsaszálat, hálát adva Istennek az elmúlt négy esztendőért.

 

Az iskola leköszönő igazgatója, dr. Czuczor Gergely a ballagási ünnepiségen az alábbi beszéddel búcsúzott a diákok közösségétől:

 

„Tisztelt Ünneplő Közösség!

Szent Benedek atyánk hatodik században írt szabálykönyvében, a Regulában olvashatjuk „ut in omnibus glorificetur Deus”, azaz „hogy mindenben dicsőíttessék az Isten.” A mai ballagási ünnepségünkre készülve ez a sor, ez a mondat visszhangzott gondolataimban. „Hogy mindenben dicsőíttessek az Isten.” A budaörsi Szent Benedek Iskola nyolc évvel ezelőtti alapítása és az azóta eltelt iskolai tanévek munkája, imádsága, küzdelmei, örömei, az itt felsorakozott iskolai közösség szeretetben való együttléte; a ballagó osztályok izguló készülete, végzős diákjaink reményteljes tekintete, hitem szerint Istent dicsőítik.

A mi iskolai közösségünk évente egyszer jelenik meg teljes erejében, létszámában Budaörs központjában, a Templom terén, amikor a ballagó diákokat köszöntjük. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy ez az ünnepség úgy öltsön testet, jelenjen meg a város polgárai előtt, hogy minden mozzanatunkban a Regulából idézett sorra mutassunk. Az iskola létrehozása, felépítése nem a magunk, hanem az innét kikerülő diákokon keresztül Isten dicsőítése volt a mindig előttünk lebegő cél.

Azt kívánom, hogy a most búcsúzó 52 diák élete és munkássága tükrözze az idézett sor minden szavát.

 

Kedves Ballagó Diákok!

Számos személyes emlék fű hozzátok, akik a 2015-ös esztendőben kezdtétek pályafutásotokat iskolánkban. De nem mint osztályokhoz, hanem sokkal inkább mint egyénekhez, személyes találkozásokhoz, hangulatokhoz, hangokhoz, fényképekhez találok utat gondolataimban, ha most rátok nézek. Az iskolatörténet lapjait vizsgálva egyik osztálynak sem volt sima úttal kikövezett első éve nálunk. Mindkét közösség új osztályfőnököt kapott a második tanévben, akik azóta is gondotokat viselik. Hálásak lehettek nekik, hogy a nem könnyű helyzetben vállalták a Ti neveléseteket, rólatok való gondoskodást. Higgyétek el nekem sokszor oroszlánként küzdöttek értetek a nevelőtestületi értekezleteken, és nagyon remélem, hogy nem hiába fáradoztak.

Ha felnőttként szerető és gondoskodó szülőkké váltok majd a következő évtizedekben, akkor mindennek értelmet adtok, ami történt eddig veletek, és így hálálhatjátok meg szüleitek, nagyszüleitek, rokonaitok, tanáraitok értetek hozott áldozatát. Legyetek boldog családanyák és családapák! Tapasztalatból mondom nektek, ezért higgyétek el nekem, hogy nincs nagyobb földi érték, mint a boldog családban felnövő gyermek!

 

Kedves Végzősök!

A fehér rózsaszál, amit most a kezünkben tartunk, a hálánkat jelképezi. Hálánkat az Istennek, tanáraitoknak, az iskola dolgozóinak, rokonaitoknak, hogy eljutottatok a ballagás és a jövő héten kezdődő érettségi napjáig.

A Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium vezetősége és tantestülete nevében kívánok nektek sikeres érettségi vizsgát! Kívánom, hogy boldog emberré váljatok, akik büszkék arra, hogy a budaörsi Szent Benedek Iskola egykori tanulói voltak.

Isten áldjon és őrizzen meg Benneteket!

 

Kedves Diákok!

Most a Szent Benedek Iskola budaörsi közösségéhez, benne elsősorban is hozzátok fordulok kedves Fiatalok. Holnapi naptól (2019. május 3.) kezdve új igazgatója lesz iskolánknak Ambrus Gergő tanár úr személyében. Az igazgatóváltásra személyes okokból kerül sor. A budaörsi közéletben vállalt új tisztségem miatt adom át helyem munkatársamnak, aki méltó módon viszi majd tovább a közösen megkezdett utat. Tanárként maradok köztetek a jövőben, amíg tudok.

 

Kedves Titusz Atya! Kedves Ernő! Kedves Kollégák!

Hálás szívvel gondolok az alapítás óta eltelt nyolc tanévre, amit igazgatóként megélhettem a Közösségünkben és a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságának munkatársaként. Köszönöm, hogy így szolgálhattam Isten kertjében, és veletek együtt építhettük fel ezt a remek budaörsi iskolát. Életre szóló kaland volt. Büszke vagyok rá, hogy részese lehettem annak a munkának, amelyben ez az iskola megszületett és felcseperedett. A jelenlevő és a jövő diákjainak, tanárainak, munkatársainak azt kívánom, hogy mindig Isten dicsőségét hirdesse a budaörsi Szent Benedek Iskola!

„Ut in omnibus glorificetur Deus”

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.