Akiknek a hideg nem számít – Hasznos tanácsok bringásoknak

Sok bringás kitart a közlekedési eszköze mellett a hideg időszakban is. Nekik gyűjtöttünk hasznos tanácsokat. 

 

 

Az egyik legfontosabb a láthatóság. Az első lámpa fehér vagy kadmiumsárga, a hátsó piros fényű lehet és folyamatos vagy villogó fényt kell kibocsátaniuk. Mindkettőnél feltétel, hogy 150 méter távolságról láthatóak legyenek. A hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy világítóeszközöket a ruhára szereljék. Hátulra szükséges egy fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszög alakú. Az első kerékre legalább két borostyánsárga kétoldalas prizma felszerelése ajánlott, de ez kiváltható fényvisszaverő csíkkel ellátott gumi használatával. Lakott területen kívül kötelező, lakott területen belül a látási viszonyoknak megfelelően ajánlott a megfelelő fényvisszaverő ruházat viselése. Télen a nyárihoz képest gyorsabban kopnak a fékpofák, ezért célszerű azokat rendszeresen ellenőrizni.

A nehezebb üzemkörülmények okán még inkább kell figyelniük a bringásoknak az egyéni védőfelszerelésekre. Ugyan nem kötelező a viselésük, de ajánlott. A legfontosabb a kerékpáros fejvédő sisak. A könyökvédő és a térdvédő használata is növeli a védelmet, különösen a nagyobb sebességgel közlekedő bringásoknak érdemes használni.

A gyakrabban előforduló csapadékos útviszonyok miatt a sárvédők felszerelése is fontos. Jobb tisztán megérkezni. Ruházati szempontból ajánlott a kerékpáros kesztyű, a speciális meleg kerékpáros nadrág, a sportszár, amelyekkel az ízületek védhetők.  Előnyös, ha van a bringásnál speciális kerékpáros esőkabát (poncsó) is, ez kicsire összegyömöszölhető, viszont ha szükséges, akkor nagyon jó, ha kéznél van. Bringaszerelők szerint esős időben a meghajtóláncot érdemes gyakrabban kenni, olajozni. Nagyon jó erre a speciális teflonos kenőanyag. És bár nem létezik kerékpár-téligumi, érdemes beszerezni egy bordázottabb mintázatú gumit.

A nedvesebb időjárás miatt kicsit jobban oda kell figyelni a kerékpár állapotára. Érdemes gondoskodni a felni, a lánc és a váz rozsdásodás elleni védelméről. Viaszspray használatával védhető a kerékpár többi alkatrésze (váz, kormány- és üléscsövek) a korróziótól.

Ha jól felkészített a kerékpár, akkor is van olyan szituáció, ami bringával nehezen megoldható. Ez pedig, ha jeges az útfelület. A továbbjutásért létezik egy egyszerű, ősi trükk: csúszós úton helyzetben érdemes puhára leereszteni a gumikat, hogy nagyobb felületen kapaszkodhassanak.

 

Balesetmentes közlekedést kíván a Budaörsi Rendőrkapitányság!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.