„Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944-1956)” című vándorkiállítás Budaörsön

(Budaörs, 2017. január 30. – Budaörsi Infó) A Jakob Bleyer Heimatmuseum Galériában 2016. január 19-től február 5-ig a GULÁG-GUPVI Emlékév alkalmából a „Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944-1956)” című vándorkiállítás tekinthető meg.

 

 

Dr. Gajdos Frank Katalin, a Heimatmuseum vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a kiállítást bárki ingyenesen megtekintheti még ezen a héten.

“A Vörös Hadsereg 1944. december 24-én kiadott 0060 sz. (szigorúan tikos) katonai parancsa alapján kezdődött el a német származású munkaképes személyek deportálása.

A parancs alapján civil embereket vittek el német származásukra hivatkozva hazug módon Málenkíj robotra (kis munkára) jóvátételi munkára, szovjet lágerekbe.

 A Jakob Bleyer Heimatmuseum Galériában egy 16 rollup-ra szűkített „Német és magyar polgári lakosok a sztálini lágerekben 1944/45 és 1955 között” című kiállítás keretében bárki megismerheti a „kis munkára” elhurcolt ártatlan emberek mindennapjait, a térképek fotók és dokumentumok segítségével.

 

17_01_26_heimat_museum (7)

 

Ezek a szörnyűségek tabutémának számítottak egészen a rendszerváltásig és csak ezután tematizálták a sztálini lágerekbe elhurcolt német származású emberek történetét, mint a magyarországi németek kollektív büntetésének eső állomása.

 

17_01_26_heimat_museum (1)

 

A 24 rollup-ból álló kiállítási anyag (Magyarok a Szovjetunió táboraiban (1944-1956) összeállítása szoros szakmai együttműködés keretében és a VERITAS Történetkutató Intézet közreműködésével, koordinációjával valósult meg. Az együttműködés alapvető célja volt a tudományos megalapozottság érvényesítése azzal együtt, hogy az a laikus közönség érdeklődését is megnyerje és megragadja.

 

17_01_26_heimat_museum (11)

 

Sok iskolás csoport jött el eddig, hogy megnézze a kiállítást, amit kiegészítettünk feladatlapok kitöltésével is. A kiállítás bármikor látogatható, csoportoknak viszont érdemes előre jelentkezni, hiszen szinte egy kihelyezett történelemórán vehetnek részt a diákok.”

 

17_01_26_heimat_museum (10)

 

A GULÁG Emlékbizottság tagjai és a vándorkiállítás összeállítói bíznak abban, hogy a sok évtizedes kényszerű hallgatás után méltó emléket állítva mutathatják be az áldozatokkal történtek jogszerűtlenségét és embertelenségét.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.