Futballtörténelmi pillanatok – Szép volt fiúk!

(Budaörs, 2016. június 23. – Budaörsi Infó) A magyar futball válogatott a 2016-os Európa Bajnokság csoportmérkőzésének harmadik, záró mérkőzésén pompázatos és emlékezetes játékkal döntetlent ért el az EB-győzelem esélyes portugál válogatottal szemben ezen a hőségtől vibráló június 22.-i napon és ezzel csoportelsőként jutott tovább a kieséses szakaszba a legnagyobb álom felé vezető útra. Ezen a parádés megmérettetésen mindkét fél három-három gólt helyezett el az ellenfél kapujába, miközben a magyar szurkoló átélhette háromszor is, hogy vezetnek a mieink.

 

 

A csoportkör három mérkőzésén olyan eredményeket ért el a magyar labdarúgó válogatott, amire generációk óta nem volt példa: (világméretű) focisikert!

Mi lehet ennek a kimagasló teljesítménynek az oka vagy okai? Nem csupán egy ’jöttment’ edző, a német Bernd Storck és kiegészítő személyzete, nem csupán a forintmilliókat felemésztő stadionépítési láz itthon, nem csupán az Aranycsapat óta a magyar génállományba plántált futballnemzet-allél!

futball_eb1_magyar_portugal_3_3_2016jun22

A magyar válogatottat évek óta követő rögeszmés szurkoló (valljuk be, a rendszerváltás óta mániákusnak kellett lenni ehhez a viselkedéshez) kapkodja a fejét a 180 fokos fordulaton, amit a magyar válogatott ez ideáig nyújtott (köztük a mélypontot, a hollandok elleni 8-1-es kudarcot 2013-ban).

Valami megváltozott a norvégok elleni selejtező mérkőzések óta, pedig a játékosok szinte ugyanazok maradtak, mégis azóta a sporttörténelem lapjaira vetik névjegyüket!

A tájékozott futballdrukker ilyenkor jól bejárt toposzokhoz nyúl: az ’esélytelenek nyugalma’ az ok, és a ’bejutás már siker volt’ szokott felböffenni. Pedig ez cseppet sem igaz! Az esélytelenek nyugalma alávetettséget és megalkuvást hoz magával, ez pedig jobb esetben potyagólokat és ’tisztes helytállást’, tehát nincs motivációs ereje, ahogyan a bejutást teljesítménycsúcs vételének sincs.

A helyzet az, hogy ezeknek a fiúknak a szíve dobbanása adja a taktust a tánchoz! Ott vagyunk 44 év elteltével Európa legnagyobb futballeseményén, méghozzá új lappal, a hazai hangulat pedig jogosan ’magyaros’: pesszimista és kishitű, mivel a nemzet történelme során félezer éve semmilyen kimagasló nemzetegyesítő eredményt nem produkált és mindezt tetőzi a világ legszomorúbb himnusza, amit a mérkőzés elején el is énekelnek a játékosok is és a szurkolók.

Szurkolók a Margitszigeten

Szurkolók a Margitszigeten

Vagyis egyet mégis, van a magyarban egyetlen olyan közös nevező, amely minden lakosát egyazon nevezőre hozza! Ez pedig az Aranycsapat és a nevezetes 6:3-as eredmény. E tekintetben jogosan nevezhetjük magunkat ’futballnemzetnek’. Mert az államalapítás óta eltelt évek óta a mindig több felé osztódott magyar nemzeti érzület csak 1953. november 25. napján borult össze vállveregetve és őszintén egybeivódva, illetve azóta ennek emlékére, tehát a foci hatására, aminek elkopott a sikerszériája immár nemzedékek óta.

De ezek a válogatott fiúk történelmet akartak írni és átprogramozni a magyar búslakodásra hajlamos fejeket! Ezt szívből hozzák, ezért olyan tartalékokat képesek mozgósítani magukban és olyan teljesítmény tudnak kicsikarni magukból, hogy egyszerre csüccsent a hátsójára Ausztria, Izland és most Portugália, még ha nem is kólintották őket úgy fejbe, hogy eszméletüket vesztették. Egy teljesen elanyagiasult világban pénzben mérik a válogatott játékosok keretét is, és megtörténhetett, hogy a portugál klasszis, Cristiano Ronaldo egymaga négyszer több pénzt ér, mint a teljes magyar válogatott. Még jó, hogy nem pénzfeldobással dőlt el a mérkőzés! Így is eddig méltán a legizgalmasabb és legtöbb gólt hozó mérkőzését játszottuk velük.

Dzsudzsák Balázs és Cristiano Ronaldo

Dzsudzsák Balázs és Cristiano Ronaldo

A futballmérkőzések szünetéből közismert reklám szerint van, amit nem lehet pénzért megvásárolni. Ilyen az a szív is, ami a magyar futball válogatott mellkasában egyszerre dobban (concordia). Ez további szédítő eredményeket nekünk, és megannyi keserűséget okozhat az aktuális ellenfeleknek ezen a tornán, ennek ellenére mindezt nem szabad senkinek és semmi másnak kisajátítania! Ez a magyar labdarúgó válogatotté egyedül, ez az ő ’intézményi szelleme’ az esprit de corps. Ezért okoztak a világ minden magyarjának történelmi pillanatokat és felejthetetlen élményeket!

Mindezt tetézi az elért eredmények kivívásának módja: nem véletlen szituációk, nem precízen kiszámított suttyom-helyzetek és nem véres verejtékkel kicsikart döntetlenekből származó pontokkal lett az F-csoport első helyezettje Magyarország, hanem önbizalomtól duzzadó támadó játékkal, bátor akciókkal és fáradhatatlan küzdőszellemmel, ami a legnagyobbak közé juttatta őket, pedig tavaly ilyenkor még az élve eltemetést is fontolgathatták egyes szakértők.

A kapuvédő Király Gábort gyermekkorom óta látom játszani, ahogy Gera Zoltánt is, akiket többször elküldtünk már melegebb éghajlatra, talán ebből tértek vissza megfordulva a Földgolyón, hogy életük legértékesebb pillanataikkal szúrják a kétkedőket szemen!

A szüleim korosztálya sem élte még meg, hogy egy labdarúgó világesemény dallama neki is szólhat, mi több: róla szólhat, mert az ő nemzetének legjobb focistái alakítják odaát az eseményeket. Történelmi pillanat és reméljük, hogy ezen még emelnek a srácok és a generációváltásuk nem vár újabb 44 évet ezzel az élménnyel, amely szinte kizárólag tudja kibékíteni az egyet nem értő magyar nemzet minden halmazát.

Lehet, hogy ezek a mérkőzések más nemzet fiainak és lányainak csupán egyszeri élmények, de nekünk egy életre szólnak.

(Budaörsi Infó/Adams)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.